Virtuel hukommelse i Windows

0
1906

Virtuel hukommelse er en form for “kunstig” hukommelse som Windows benytter til at få software og programmer til at blive afviklet, selvom din computer mangler fysisk RAM til at afvikle dem optimalt. Mangler din computer RAM til at afvikle et program eller et computerspil, så vil Windows benytte den virtuelle hukommelse til at løse problemet.

Den virtuelle hukommelse fungerer, rent teknisk, ved at kombinere den eksisterende RAM i din computer med midlertidigt plads på din harddisk. Opstår der en situation, hvor niveauet af RAM er kritisk lavt i Windows (du afvikler mange processer på samme tid og har mange programmer åbne på samme tid), så flytter Windows data fra den fysiske RAM til den såkaldte paging fil – paging filen er kort fortalt størrelsen på den plads du ønsker at dedikere til den virtuelle hukommelse.

Ved at flytte data fra den fysiske RAM og til paging filen resultere i, at ressourcer frigives i den fysiske RAM – med andre ord, så får du mere RAM hukommelse til rådighed.

Desto mere fysisk RAM din computer har, jo hurtigere vil du kunne afvikle programmer, processer og Windows vil have en bedre ydeevne.

Mangler du derimod RAM på din computer, så kan det være en god idé at forøge størrelsen på den virtuelle hukommelse for at kompensere for den manglende RAM. Det er dog vigtigt at bemærke, at den fysiske RAM altid er hurtigere og bedre end den virtuelle hukommelse – så den en forøgelse af den virtuelle hukommelse er aldrig så godt som at installere mere fysisk RAM.

Virtuel hukommelse og fejlmeddelelser

Modtager du fejlmeddelelser, der indikerer at den virtuelle hukommelse er lav – så er løsningen enten at installere mere fysisk RAM eller ændre størrelsen på den virtuelle hukommelse for at undgå fejlmeddelelserne.

Windows kan i de fleste tilfælde håndtere den virtuelle hukommelse automatisk, men du kan også manuelt fastsætte størrelsen på den virtuelle hukommelse. I det næste afsnit kan du læse hvordan du gør.

Ændring af størrelsen af virtuel hukommelse i Windows

Hvis du modtager advarsler om at din virtuelle hukommelse er lav, er det vigtigt for dig at forøge minimum størrelsen af din “paging fil”.

Windows fastsætter den, som udgangspunkt, minimum størrelsen på den virtuelle hukommelse til at være lig med mængden af Random Access Memory (RAM) installeret på din computer plus 300 MB (megabyte) og er den maksimale størrelse lig med tre gange størrelsen af RAM installeret på din computer.

Hvis du ser advarsler ved disse tre anbefalede niveauer, skal du forøge minimum og maksimum størrelserne.

  1. Klik på Start, højreklik på Computer og vælg så Egenskaber.
  2. Klik på Avancerede systemindstillinger på venstre panel. Hvis du bliver spurgt om administrators kodeord eller bekræftelse, så indtast kodeordet og bekræft.
  3. Klik på fanebladet Avanceret og under Ydeevne skal ud klikke på Indstillinger.
  4. Klik fanebladet Avanceret og under Virtuel hukommelse skal du vælge Skift…
  5. I det øverste felt, Administrer automatisk sidefilstørrelse for alle drev, skal du først fjerne krydset. Herefter skal du vælge hvilket drev som den virtuelle hukommelse skal gemmes på.
  6. Under Brugerdefineret størrelse kan du angive størrelse på den virtuelle hukommelse ved start af Windows og den maksimale størrelse. En tommelfingerregel er, at størrelsen på den virtuelle hukommelse maksimalt bør være tre gange størrelsen på den fysiske RAM – har du f. eks 2 GB RAM, så afsæt cirka 6 GB til den virtuelle hukommelse.
  7. Når du er tilfreds med dine indstillinger, så klik OK og du skal genstarte computeren for at ændringer bliver aktiveret.
Tidligere artikelIObit Uninstaller
Næste artikelAnmeldelse af Norton AntiVirus og Norton 360