Nu om dage er nærmest alle mennesker på nettet. Derfor har vi stort set også alle sammen en form for internetforbindelse sat op derhjemme. For langt de fleste betyder det også, at vi har en router stående. Men hvad er en router egentlig? Hvilken betydning har den for dit internet?
Mange bruger den router, de har fået med, da de tilmeldte sig et internetabonnement. Behøver man gøre det? Kan man selv gøre noget for at få en bedre internetforbindelse?
Alt det, og lidt til, besvarer vi i denne guide om routere.
Hvad er en router?
Din router er den lille til mellemstore boks, du har stående og sat til en strømkilde. Den forbinder dig til ’internet centralen’. Da du valgte internetudbyder og købte et abonnement, satte du dig også fast på en bestemt hastighed for download- og upload. Det er din router, der sørger for, at forbindelsen til dit internet leverer det, som du har aftalt med din udbyder. Udbyderen sender signalet til routeren.
Når forbindelsen kører, kan du frit udforske internettet og alt, hvad det har at byde på. Hvis du vil udvide mulighederne, kan det være du skal bruge en VPN.
Hvad kan en router?
Din router sørger for, at du kommer derhen på internettet, som du gerne vil. Dvs. når du taster en URL for en hjemmeside ind eller søger på en, er det routeren, der sender dig derhen.
Routeren har også til opgave at styre trafikken. Alt efter hvilken slags router du har, kan den fordele signalet. Det gælder især, når vi taler om trådløse signaler – altså WiFi. Det er noget af det primære, der definerer en router. Et modem, f.eks., kan nemlig ikke fordele et trådløst signal.
Ja, der er endnu mere. Routeren har nemlig også flere ’huller’, som gør du kan tilslutte op til flere netværkskabler. Det kan være du både skal, eller vil, bruge et kabel til dit fjernsyn, din pc, din konsol eller andre enheder. Har du WiFi behøver du ikke nødvendigvis koble på med netværkskabel, men det kan sikre dig den hurtigste, mest stabile forbindelse. Det er ofte en ting, som især gamere prioriterer højt.
Hvordan sættes en router op?
Uanset om du bruger den router, der fulgte med, da du tilmeldte dig et abonnement, eller du har købt en selv, skal den først og fremmest tilsluttes. Det gør du allerførst ved at sætte strøm til den. Mange foretrækker, at deres router ikke står til fuldt skue, men det er en god idé ikke at placere den alt for gemt væk. Vægge, store reoler med mange møbler, sofaer m.m. kan nemlig blokere og gøre signalet svagere, hvis routeren står gemt bag.
Herfra afhænger det af, hvilken type forbindelse du har anskaffet. Det kan være ADSL, telefonkabel eller kabel-tv. Det pågældende stik skal derefter forbindes til din router med et kabel.
Der findes routere, som tilsluttes trådløst. Det gør de, hvis du har købt trådløs forbindelse, og så indsætter du bare et SIM-kort i routeren. Faktisk ligesom du gør, når du får ny telefon.
Typiske router betegnelser
Bare for at gøre det hele lidt mere besværligt, findes der også flere betegnelser for routere. Nogle af de typiske, du vil møde nu om dage, er:
- Router
- 4G eller 5G router
- MESH router
- WiFi 6 router
4G og 5G routere
Hvis du gerne vil have trådløs forbindelse, som vi talte om før, skal du kigge efter en 4G eller 5G router. 5G er stadig på vej frem i Danmark, men langt de fleste tilbyder det efterhånden. 5G er klart at foretrække, så vælg det, hvis muligt. Er det kun muligt at få 4G for dig lige nu, så gå efter en router der også er 5G kompatibel – hvis nu dine muligheder en dag skifter.
MESH Router
MESH-routere er nye, og de er lavet til at give dig en mere komplet WiFi dækning. Det er især relevant, hvis man bor i et stort hus eller skal bruge WiFi i en virksomhed. Det er så du ikke oplever at sidde et sted, hvor signalet er dårligt.
Nogle prøver at bekæmpe sådanne problemer ved at bruge forstærkere til signalet såsom WiFi Extender eller WiFi Repeater. Udfordringen ved disse er dog, at de bare forstærker signalet fra routeren. Hvis du har brug for signal langt væk fra din router, vil det derfor ikke hjælpe ’bare’ at have 2 forstærkere mellem din router og det område, der har dårlig forbindelse. Forstærker nummer 2 vil nemlig bare tage signalet fra forstærker 1. Altså forstærkes der et signal, som allerede er dårligt, og som heller ikke vil kunne række særlig langt, da det allerede er ’strukket’.
Bruger man et MESH-system, vil være det i virkeligheden være som en router. Alle enheder vil så automatisk finde den router, der kan give dem det stærkeste signal.
Wi-Fi 6 Router
Som navnet næsten afslører, er disse routere nogle, der understøtter WiFi 6 hastigheder. Helt op til 10.000 Mbit/s!
WiFi 6 er en specifikation for internet standarder og hastigheder for dataoverførsel, som routeren understøtter.
WiFi generationerne gennem tiden hedder og har heddet nogle tal sammensat med bogstaver som 802.11a, 802.11b. Det viste sig for rigtig mange almindelige mennesker at være alt for svært at huske og finde rundt i. Derfor begyndte man at bruge mere simple navne og at omdøbe WiFi-generationerne. Den generation, vi er i gang med nu, hedder altså WiFi6 (eller 802.11ax, hvis man foretrækker det).