Introduktion til browsers: Vælg den rigtige – og få mest ud af den!


Når du surfer på internettet, skal du bruge en browser til at vise hjemmesider. En browser er et program, der giver dig adgang til internettet og viser hjemmesider, når du besøger dem. De fleste browsere kan også afspille videoer og lyd, vise billeder og gøre andre ting.

Der er mange forskellige browsere at vælge imellem. Nogle af de mest populære browsere inkluderer Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge og Apple Safari. Hver browser har sine egne fordele og ulemper.

Du bør overveje, hvilke funktioner der er vigtige for dig, før du vælger en browser.

I det her blogindlæg deles tips og tricks til at vælge den bedste browser til dit behov – og ikke mindst til at få mest muligt ud af din valgte browser. Læs med, og bliv superbruger af din (måske) nye yndlingsbrowser!

Leder du efter en VPN til din browser? Se finske VPN’er: https://vpnsuomi.net/

Hvordan fungerer en browser?

En browser fungerer ved at sende en anmodning til en server, hvor websiden du ønsker at se, bliver hostet. Serveren sender derefter websiden tilbage til browseren, som gør den synlig for dig.

En browsers primære funktion er altså at gøre verdens internethjemmesider tilgængelig for dig. I dag har browsere dog mange flere ekstrafunktioner, som har til formål at gøre det lettere og mere bekvemt for dig at surfe online.

For eksempel kan en browser gemme informationer fra websider, såsom adgangskoder og brugernavne, så du ikke behøver at skrive dem hver gang, du besøger den samme side. Browsere kan også hjælpe med at identificere harmfulde internetsider, og så kan du desuden hente et væld af tredjepartsapps til din browser, som kan personliggøre din browser og internetoplevelse.

Hvad er sammenhængen mellem en URL og en browser?

En URL er en webadresse, der bruges til at finde og identificere et bestemt dokument eller en bestemt side på internettet. Webadressen består af en protokol (f.eks. HTTP), domænenavn (f.eks. www.eksempel.com) og filsted (f.eks. /index.html).

Når du indtaster en URL i din browser, begynder browseren at hente de filer, der udgør hjemmesiden fra serveren. Disse filer sendes til din computer, og browseren samler dem sammen til én side.

Er en søgemaskine og browser det samme?
En søgemaskine og browser er ikke det samme. Du kan ikke bruge en søgemaskine uden en browser, men du kan godt bruge en browser uden en søgemaskine.

En søgemaskine er et program, der finder information på internettet, mens en browser er et program, der viser de fundne websider.

Sammenligning af de mest populære browsere i Danmark

Der er mange forskellige browsere på markedet, og det kan være svært at vælge den rigtige. Herunder vil vi sammenligne de mest populære browsere i Danmark, så du kan vælge den browser, der bedst passer til dine behov.

Vi vil sammenligne fire af de mest populære browsere, som er: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge og Apple Safari.

1.    Google Chrome

Google Chrome er en af de mest populære browsere på markedet. Google Chrome er udviklet af Google, som driver den populære søgemaskine Google.dk.

Google Chrome er kendt for at være en hurtig og brugervenlig browser, der har mange gode funktioner. Chrome er godt integreret med mange af Googles andre produkter og tjenester. Hvis du bruger Gmail, Google Docs eller andre Google-tjenester, vil du have en meget mere smidig brugeroplevelse, hvis du bruger Chrome som din browser.

Chrome har et rigt udvalg af tilføjelser (extensions), der kan tilpasse browseren efter dine behov. Der er extensions for alt lige fra adblocker til e-mail-notifikationer. Du kan finde alle extensions i Googles webbutik.

Chrome opdateres jævnligt automatisk, så du altid har den nyeste version og dermed også de nyeste sikkerhedsforbedringer. Derudover får du adgang til nye funktioner og forbedringer hurtigere end i andre browsere.

Fordelene ved Google Chrome omfatter bl.a.:

 • En intuitiv brugerflade
 • God ydeevne
 • Masser af tilpasningsmuligheder

Ulemperne ved Google Chrome omfatter:

 • At det bruger meget hukommelse på din computer
 • Ingen indbygget adblocker

2.    Mozilla Firefox

Mozilla Firefox er en anden populær browser. Den adskiller sig fra Google Chrome ved at have fokus på privatliv og sikkerhed. Mozilla Firefox browser har en række avancerede funktioner som indbygget adblocker, pop-up-blocker og indbygget søgemaskine, som gør den let og hurtig at bruge.

Fordelene ved Mozilla Firefox omfatter bl.a.:

 • Indbygget adblocker
 • God sikkerhed og privatlivsfunktioner
 • Tilpasningsmuligheder

Ulemperne ved Mozilla Firefox omfatter:

 • En lidt mindre brugervenlig brugerflade

3.    Microsoft Edge

Microsoft Edge er en nyere browser, der er designet til Windows 10.

Der er mange grunde til, at Microsoft Edge browser er et godt valg. For det første er det en meget hurtig browser, der giver dig en pålidelig og gnidningsløs onlineoplevelse – især hvis du bruger et Windows styresystem. Browseren integrerer nemlig automatisk med andre Windows-apps.

Microsoft Edge browser giver adgang til et stort udvalg af apps og plugins, som du kan bruge til at forbedre din browsing oplevelse yderligere.

Browseren er designet til at være sikker og privat, så du kan føle dig tryg, når du bruger den.

Fordelene ved Microsoft Edge omfatter bl.a.:

 • Intuitiv brugerflade
 • God ydeevne
 • Integration med Windows-apps

Ulemperne ved Microsoft Edge omfatter:

 • Ikke helt så meget personlig tilpasning som andre browsere

4.    Apple Safari

Apple Safari er den standardbrowser, der følger med Mac OS X-operativsystemet. Du kender også Safari som standardbrowseren i din iPhone eller iPad. Safari har et godt interface og indbyggede funktioner til at hjælpe dig med at navigere på internettet.

En af de store fordele ved Safari er, at den er hurtigere end de fleste andre browsere, og så bruger denne browser ikke så meget af dit batteri, hvilket gør den perfekt til brug på farten.

Apple Safari fungerer bedst med Mac OS X enheder såsom Macbooks, iPhones og iPads, der alle er designet til at integrere perfekt med Safari. En anden stor fordel ved Safari er en indbygget beskyttelse mod malware og phishing, der hjælper dig i kampen mod skadelig software og svindelangreb (phishing).

Fordelene ved Apple Safari omfatter bl.a.:

 • Smart integration med Mac OS X
 • Indbyggede værktøjer til at lette navigationen
 • God ydeevne

Ulemperne ved Apple Safari omfatter:

 • Ingen indbygget adblocker
 • Mangler nogle af de avancerede funktioner, som andre browsere har

Sådan vælger du den bedste browser for dig

Når du vælger en browser, er det vigtigt at overveje, hvilke funktioner og ydeevne der er vigtigst for dig. Browserne har generelt forskellige styrker og svagheder, så det er en god idé at afprøve flere af dem for at finde den bedste løsning for dine behov.

 Her er nogle ting, du bør overveje, når du vælger din browser:

1. Hastighed og batteri: Hvor hurtigt indlæser browseren hjemmesider, og hvor meget batteri kræver browseren? Dette kan variere meget fra browser til browser. Surfer du meget på din telefon, kan det være en god idé at vælge en browser, der er så batterivenlig som muligt.

2. Sikkerhed: Er browseren sikker mod malware-angreb og phishing-forsøg? Hvilke beskyttelsesforanstaltninger har browseren? Disse kan inkludere adgangskodebeskyttelse og automatisk blokering af pop-ups.

3. Kompatibilitet: Understøttes browseren på alle de enheder, du bruger (computer, smartphone, tablet)? Hvilke plug-ins og andre tilføjelser vil være kompatible med browseren? I udgangspunktet vil det være smart at vælge en browser, som er kompatibel med det styresystem, som din enhed bruger.

Hvis du har en iPhone, vil Safari altså ofte være et rigtig godt valg, mens Microsoft Edge er et godt valg, hvis du bruger en Windows-enhed.

4. Funktioner: Hvilke funktioner har browseren? Dette kan omfatte forbedrede søgeværktøjer, personlig tilpasning og opbevaring af adgangskoder. Vælg en browser, der understøtter de funktioner, du har behov for.

5. Support og opdateringer: Er der et stærkt supportnetværk eller organisation bag browseren? Har browseren et aktivt samfund af frivillige og/eller professionelle udviklere, som hjælper med at udvikle apps og tilføjelser til browseren?

Sådan får du mest ud af din valgte browser
Når du har valgt en browser, skal du sørge for at få den bedste udnyttelse af dens funktioner. Her er nogle tips til, hvordan du kan få mest muligt ud af din valgte browser:

 • Installér altid de seneste opdateringer, så du har adgang til de nyeste funktioner og sikkerhedsforanstaltninger.
 • Tilpas browserens indstillinger efter dine behov og præferencer. Dette gøres normalt via browserens indstillingsmenu.
 • Download og installér udvidelser eller plugins, hvis browseren har dette. Udvidelser kan forbedre browserens funktioner betydeligt.
 • Brug forskellige værktøjer til at personliggøre din browser yderligere. F.eks. kan du bruge temaer til at ændre browserens udseende eller vælge en anden startside end standardsiden.
 • Brug udvidelser til at sikre dit privatliv online.
 • Fjern alle unødvendige cookies og historik fra browseren regelmæssigt for at opretholde performance og sikkerhed.

Hvor kan jeg se, hvilken browser jeg bruger?

Det bør være nemt at finde ud af, hvilken browser du bruger. Her er, hvad du skal gøre for at se, hvilken browser du bruger.

1. Åbn din browser og klik på “Indstillinger”.

2. Under fanen “Generelt” kan du se, hvilken browser og version du bruger.

Har du en Microsoft computer bruger du sandsynligvis Microsoft Edge, mens du sandsynligvis bruger Safari, hvis du har en Mac computer. Har du en Android-baseret computer, så er Google Chrome formentlig din standardbrowser.