Teknologien er konstant i fremdrift, og det trådløse netværk Wi-Fi er ingen undtagelse. Selvom Wi-Fi 6 for ikke så lang tid siden havde sin lancering, er en ny Wi-Fi version kommet på markedet – nemlig Wi-Fi 6E. Som en udvidet version af Wi-Fi 6 understøtter Wi-Fi 6E forbindelser i de tre frekvenser 6 GHz, 5 GHz og 2,4 GHz. Wi-Fi 6 og tidligere versioner af Wi-Fi understøtter derimod kun forbindelser i frekvenserne 5 GHz og 2,4 GHz.
I denne tekst dykker vi ned i Wi-Fi universet og berører, hvad en gigahertz betyder for din internethastighed, og hvordan den nye netværksteknologi Wi-Fi 6E adskiller sig fra sine forudgående variant. Så hvis du vil vide mere om, hvordan Wi-Fi 6E påvirker din færden på internettet, er denne guide lige noget for dig.
Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6E
Wi-Fi er en forkortelse for Wireless Fidelity og er en betegnelse for et trådløst netværk. Det trådløse netværk sørger for, at du kan tilgå nettet via din computer, tablet eller telefon uden at være tilkoblet via et stik. Du har derfor mere fleksibilitet til at bevæge dig rundt og sidde med computeren, hvor du vil, når du f.eks. browser på dine favorit sociale medier eller skal holde dig opdateret på bitcoinmarkedet.
Hvad er forskellen på Wi-Fityperne?
Den primære forskel på Wi-Fi 6E og Wi-Fi 6 er, at Wi-Fi 6E understøtter flere frekvensområder ved at tillade kommunikation på 6 GHz – foruden 5 GHz og 2,4 GHz, som også bliver brugt til Wi-Fi 6 og de tidligere versioner af Wi-Fi.
Måden, hvorpå frekvensområderne påvirker din internetforbindelse, afhænger særligt af, hvor mange der benytter sig af den samme forbindelse som dig. Da 5 GHz og 2,4 GHz er de hyppigst brugte frekvensområder, er de underlagt en større belastning. Så når dine naboer for eksempel bruger disse frekvenser, kan det skabe forstyrrelser i dit netværk. Hvis du bor i et tæt beboet område, kan det dermed være en stor fordel at benytte sig af Wi-Fi 6E. Det vil give dig en internetforbindelse med færre forstyrrelser, da du kan tilgå 6 GHz, mens de fleste folk i dit område vil benytte sig af 2,4 GHz eller 5 GHz.
Hvad er deres fælles træk?
Eftersom Wi-Fi 6E er en udvidet version af Wi-Fi 6, indeholder Wi-Fi 6E alle de samme egenskaber, som Wi-Fi 6 gør. Da begge Wi-Fi versioner har en makshastighed på 9608 Mbit/s og samme IEEE-standard på 802.11ax. har de principielt set ikke nogen forskel i deres hastighed. Men fordi Wi-Fi 6E understøtter 6 GHz som et ekstra frekvensområde, vil du grundet mindre belastning opleve færre forstyrrelser på forbindelsen. Med en mere stabil internetadgang kan det i det lange løb resultere i en øget gennemsnitlig hastighed.
Læs mere om sikker internet forbrug på borger.dk.
Hvad er 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz?
Den store forskel i at benytte Wi-Fi 6E er, at den understøtter 6 GHz. GHz er en forkortelse for Gigahertz, som også kaldes et frekvensbånd. Frekvensbåndet består af radiobølger, som information sendes via. Når man taler om forskellige frekvensbånd, er det fordi, radiobølgerne har deres egen måde at bevæge sig på med sin helt egen bølgelængde. Det er Wi-Fi-teknologien, der sørger for, at informationen kan rejse mellem din enhed og internettet. Om du kobles op på 2,4 GHz, 5 GHz eller 6 GHz har forskel i både hastighed rækkevidde og kapacitet. Herunder kan du læse mere om forskellene på de tre frekvensbånd:
2,4 GHz
En frekvens kan for simplificeringens skyld sammenlignes med en motorvej, som din enhed kobles op på. Fordi 2,4 GHz er det mest anvendte frekvensområde, giver det en mere travl motorvej, som dermed resulterer i en langsommere hastighed på vejen og altså giver dig et langsommere internet. 2,4 GHz anvendes nemlig af mange elektroniske enheder herunder mikrobølgeovne, elektriske garagedøre, Bluetooth, bilalarmer og mange flere, som konstant er i gang. Den gennemsnitlige hastighed på 2,4 GHz er 72 til 600 Mbit/s. Derudover understøtter den kun 3 kanaler i sit frekvensområde. Til gengæld har 2,4 GHz grundet sin lange bølgelængde en større rækkevidde end 5 GHz frekvensområdet. Så er du langt fra din router, kan det være en fordel at benytte 2,4 GHz.
5 GHz
5 GHz er som sagt hurtigere end 2,4 GHz og har en gennemsnitslog hastighed på 433 til 6933 Mbit/s. Hvis du ønsker den hurtigst mulige hastighed, er 5 GHz derfor at foretrække. Du skal dog være opmærksom på, at 5 GHz grundet sin korte bølgelængde har sværere ved at transportere information mellem routeren og din enhed, end 2,4 GHz har, hvis signalet skal gå gennem vægge og gulve.
5 GHz har også et langt større frekvensområde med 25 forskellige kanaler til rådighed. Dog bliver 16 af disse kanaler brugt som Dynamic Frequency Selection kanaler. Disse DFS-kanaler anvendes af raderer og vejr målingssystemer. Fordi disse kanaler altid prioriterer raderer over Wi-Fi, kan det forårsage forstyrrelser i internetforbindelsen. Det vil særligt være tilfældet, hvis du bor nær en lufthavn. I realiteten har du derfor kun 9 kanaler til rådighed, hvis du vil undgå forstyrrelser og afbrudt internetforbindelse. Disse 9 kanaler er dog bedre end de 3 kanaler i frekvensområdet 2,4 GHz og belastes ikke af husholdningsteknologier.
6 GHz
6 GHz vil uden tvivl give dig den mest stabile og hurtige netværksforbindelse. Af de tre frekvensbånd har den det største frekvensområde med 69 forskellige kanaler. Alle 69 kanaler er dog ikke tilgængelige i Europa endnu, hvor der på nuværende tidspunkt kun er 24 til rådighed. Til gengæld er de 24 tilgængelige kanaler ikke forstyrret af radere og apparater modsat kanalerne fra 4 GHz og de 16 af 5 GHz kanalerne.
6 GHz er også udstyret med den hurtigste hastighed på 900 til 9608 Mbit/s. Udover dette er de enkelte kanaler benyttet af færre personer, da man kun kan tilgå dem via en Wi-Fi 6e router. Vender vi tilbage til motorvejsanalogien, kan man forstille sig, at 6 GHz både tilbyder flere motorvejsmuligheder, som ovenikøbet er langt mindre trafikerede.
Hvilken router skal jeg vælge?
Når du nu kender til fordelene og ulemperne ved de forskellige typer af Wi-Fi, er det næste skridt at beslutte, hvilken router der bedst passer til dig og dit behov. Routere der understøtter Wi-Fi 6E, giver dig naturligvis den bedste og mest stabile forbindelse til nettet. Denne router er dog dyrere end Wi-Fi 6 routere. Du bør derfor overveje, om det kan svare sig for dig at gå ud og investere i den dyrere model. Typisk afhænger det af, hvad du bruger nettet til, og hvor mange penge du ønsker at ofre på en router.
Er du gamer, ved du sikkert, at hastighed betyder alt. Bruger du derfor din computer til at game over nettet gennem et trådløs netværk, vil en Wi-Fi 6E router sikre den bedste ydeevne under spillet. Det gælder særligt, hvis du spiller spil som Counter-Strike eller Global Offensive, som kræver mere.
Inden du går ud og investerer i en ny Wi-Fi 6E router, bør du sikre dig, at dit netværkskort i din computer eller spillekonsol understøtter Wi-Fi 6E. Ellers får du nemlig ikke noget ud af at opgradere til den nyeste version. Hvis din enhed bruger WiFi 5 vil den desværre ikke kunne udnytte det potentiale, som der ligger i en WiFi 6E router. Den vil dog stadig kunne benytte sig af WiFi 6E routeren, da den understøtter 5 GHz og 2,4 GHz kanaler. Men da din enhed ikke kan opfange 6 GHz kanalerne, vil du ikke opnå nogen forbedret internetforbindelse ved at købe denne router.
Alternativt kan du ty til den billigere løsning, der stadig giver dig en stabil internetforbindelse, når du spiller. Ved at koble de enheder, du bruger under gaming, til en router via et netværkskabel, undgår du alle de forstyrrelser, som kan fremkomme ved at bruge de ældre Wi-Fi typer.
Ejer du egen virksomhed, er det et godt trick selv at benytte Wi-Fi 6E, mens du tilbyder gæster i virksomheden internetforbindelse gennem 5 GHz eller 2,4 GHz. Dette vil mindske forstyrrelser på den forbindelse, du og andre computerbrugere i virksomheden benytter.
Er dit behov ikke styret af, at du gamer eller at du skal bruge det til forretning, burde en router med Wi-Fi 6 dække dit behov. Du kan sagtens streame film og serier og browse på nettet uden problemer med denne type Wi-Fi. Som almindelig bruger vil du ikke mærke den store forskel fra Wi-Fi 6 til Wi-Fi 6E. Wi-Fi 6 er nemlig ganske udmærket og langt forbedret sammenlignet med sine forudgående varianter.