Sådan spiller du bingo og banko

0
389

Vil du lære at spille bingo eller banko? Er du usikker på, hvordan man spiller bingo eller banko? Så er du kommet til rette sted.

Vi forklarer dig reglerne for de to spil, så du nemt kan skelne mellem bingo og banko. Når du har lært reglerne, kan du begynde at spille for sjov eller endda tage del i fællesskabets store gevinster.

Er bingo og banko ens?

Bingo, banko og bongo? Er de alle det samme? Det kan være lidt forvirrende at finde ud af forskellen, så lad os tage et kig på det.

Svaret er klart: Nej. Bingo og banko adskiller sig selvom der eksisterer en vis lighed mellem dem, så dækker ordene ikke over helt det samme spil. Det gør det ikke mindre forvirrende, at bingo i USA og England kaldes det samme, men faktisk repræsenterer to forskellige typer af spil. Men lad os se nærmere på det om lidt.

Bingo og banko er begge spil, som har en del fundamentale ligheder. Fælles for dem er, at numre bliver råbt ud fra en tromle, som du skal matche på din spilleplade. Der er forskellige præmier for de forskellige gevinstlinjer, og når du fylder hele pladen. Dette er de store ligheder mellem bingo og banko.

Forskellen på bingo og banko

Der er et par forskelle, som man skal se på, når man sammenligner bingo og banko. Den mest tydelige er, at antallet af numre i tromlen varierer. Klassiske bingospil har 75 numre, og bankospil har 90 numre. Deres spilleplader ser også forskellige ud; bingopladerne er kvadratisk med 25 felter opbygget ud af fem rækker med fem numre og et tomt felt i midten, mens traditionelle bankopladser aflange består af 27 felter fordelt på tre rækker med ni felter hver (og nogle tomme).

Bingo i Englang og USA

Kasinoer og bingohaller i England og USA er populære steder at spille det klassiske spil Bingo. Alle kan nyde det sjove, engagerende spil, som stammer helt tilbage fra 1500-tallet. Der er en klar forskel mellem amerikansk og engelsk bingo. I USA handler det om 75 numre og i England spiller de banko med 90 numre og de aflange plader. Det er også derfor Tombola.dk hedder ‘bingo90’, da det faktisk ikke er bingo, men banko man spiller på siden.

Her i Danmark er banko den mest populære form for spil. Måske kender du det også som Gamle Ole? Hvis du vil vide mere om det, kan du læse svarene på vores FAQ nederst på siden.

Men nu skal vi vende tilbage til, hvordan man spiller bingo og banko.

Sådan spiller du bingo

Bingo spilles typisk ved, at spillerne køber et bingosæt med kort, der har 25 nummer udvalgt tilfældigt. Derefter trækkes der indtil 25 numre og de spillere, hvis plade matcher disse numre, råber BINGO og vinder.

Ok, så nu har vi fået klarlagt, hvordan det klassiske bingo fungerer. Men hvordan spiller man det? Vi har listet de vigtigste bingoregler, så du kan få styr på dem inden du begynder at spille. Og bingo kan spilles online, på et bingocenter eller derhjemme med vennerne.

I både bingo og banko skal du matche mønstre på pladerne for at vinde. I bingo har du tre muligheder: lodret, vandret og diagonalt – hvilket gør det endnu sjovere! Vind på en eller flere af disse rækker for at få den store præmie.

Når du skal spille, begynder det hele med, at du skal købe dine plader. Derefter er du godt forberedt til at gå i gang. Numrene der bruges til at spille bingo, er placeret inde i en stor tromle. Det er bingoværten eller udråberen, der trækker et nummer ad gangen, mens du spiller bingo online og fysisk. Hvert nummer kan kun bruges én gang på hver spillers plade, så hvis du har flere af dem, skal du være opmærksom på, at nummeret ikke optræder to gange.

Når du spiller bingo online, behøver du ikke at bekymre dig om afkrydsning af numre. Det sker automatisk for dig – medmindre du selv ønsker at gøre det. Så er det bare at læne sig tilbage, slappe af og chatte med de andre bingospilende.

Din evne til at vinde i bingo afhænger voldsomt af det specifikke spil. For nogle bingoplader handler det om at udfylde kolonner efter et bestemt mønster, mens andre bare kræver, at du fylder en hel række. I traditionelt bingo får du præmier for én række, enten lodret, vandret eller diagonalt, samt for to rækker, tre rækker og fire rækker. Fem fuldstændigt fyldte kolonner betyder pladen er fuld – og derfor er der også bingo!

Bingo er et spil af held, så størrelsen på dine vinderchancer afhænger i høj grad af antallet af bingoplader i spillet og antallet af deltagere. Jo flere plader der er, jo større er chancen for, at du kan vinde – så jo flere plader du har, desto bedre chance har du for at vinde.

Det klassiske bingo-spil er det mest almindelige online, da det er mere hurtigt at gennemføre. Det er derfor blevet det foretrukne spil for mange sjove og spændende timer på internettet.

Hvordan spilles banko?

Banko er meget lig bingo, men med flere numre. Tromlen består af hele 90 numre, og pladerne har tre rækker af fem numre hver. Spillet fortsætter som bingo – det ene nummer efter det andet trækkes, og du skal sørge for at se, om de matcher dine plader. Online kan computeren endda markere numrene automatisk, så du kan bruge din tid på chatten og socialisere med andre bankospillere.

Banko er et populært spil, som alle kan deltage i. Uanset om du er barn eller voksen. Spillet tilbyder tre forskellige chancer for at vinde! Første række, to rækker og pladen fuld. Derudover er der sjove udtryk og fagter, der gør det endnu sjovere at spille. Husk navnet på nummer 88: ‘To Tykke Damer’, nummer 27: ‘Dronning Ingrid’ og nummer 40: ‘Smør 40’. Prøv selv at sige det højt. Det er altid en god idé at vide din banko-lingo!

Det handler om held og om det antal plader, du selv har. Jo flere spillere, desto mere intens bliver konkurrencen om at få fyldt rækkerne og pladen. Det er derfor vigtigt, at du har så mange plader som muligt, hvis du ønsker at vinde spillet.

Det er værd at bemærke, at både i de fysiske bingohaller og med online bingo kan der være særlige spil med andre regler. Forbered dig godt på de forskellige regler før du går i gang med at spille, især når det involverer rigtige penge. Sørg for at have et grundlæggende kendskab til bingoreglerne, så du er bedst rustet til at vinde.

Hvad så med svensk bingo?

Er du interesseret i bingo, har du måske hørt om svensk bingo. Men hvad er det? Det skal du ikke tænke for meget over – svensk bingo er næsten som almindeligt bingo! Der er 75 numre på pladen, men i modsætning til andre variationer af spillet skiftes disse ud mellem hvert spil. Hvis man spiller det klassiske spil, benyttes de samme plader hele aftenen.

Når det kommer til online bingo, ser vi ofte det klassiske spil med 75 numre. Imidlertid finder vi også flere og flere udbydere, der har banko med 90 numre – selvom de undertiden kalder det bingo 90 eller lignende. Det kan være forvirrende at vide, hvad der er hvad, men det vigtigste er at vide, om der spilles med 75 eller 90 numre – så ved du altså, om det er (svensk) bingo eller banko.

Det er ikke helt klart, hvorfor svensk bingo er blevet så populært. Men det var faktisk Sverige, der introducerede online bingo først – selvom der tidligere var et monopol på pengespil. Vi kan se, at flere og flere bingosider dukkede op rundt om i verden med hyggelige bingochats og flotte præmier. Tårnet af Sveriges store indsats for at give bingo folkeskarende lokker stadig spillere fra hele verden.

Kom og spil tv-bingo!

Bingo er rykket ud af den almindelige bingohal og nået ind i dit eget hjem. På DK4 har du mulighed for at se TV bingo, mandag, tirsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag. Print bingopladerne fra deres hjemmeside og spil sammen med fjernsynet. Hvis du er heldig at vinde en række, så kan du ringe ind og komme til studiet, hvor der er chance for endnu mere med lågerne eller lykkehjulet. Har du ikke et tv eller ikke DK4-kanalen? Heldigvis kan du streame direkte via computeren, tablet eller smartphone. Få de fulde detaljer online for reglerne for SIFA TV Bingo.

Ofte Stillede Spørgsmål

Hvordan opstod navnet “bingo”?

”Bingo”-spillet har sin rod helt tilbage i 1500-tallets Italien, men det er først i 1800-tallet, at ordet blev almindeligt anvendt. Det hele skete, da en legetøjssælger så spillet ”Beano” på et karneval i Atlanta og introducerede det for sine venner. Da en af dem vandt, udbrød han fejlagtigt ordet ”bingo”. Vi bruger stadig ordet bingo om spillet den dag i dag.

Hvad er forskellen på banko og bingo?

Banko og bingo er ret ens, men der er et par forskelle. Banko har typisk flere kort end bingo, og især måden, hvorpå spillerne vinder, adskiller sig. I bingo skal du matche din brik med de numre, der ruller op på skærmen. Imens gør du banko komplet ved at tildele det antal point pr. række som angivet på dit bordkort.

Bingo og banko har nogle grundlæggende forskelle. Bingo inkluderer 75 tal på et kvadratisk stykke papir, mens banko har 90 numre og en aflang spilleplade. Læs mere om forskellene mellem de to spil på denne side.

Hvor mange bingo- eller bankoplader skal du købe?

Det kan være svært at bestemme, hvor mange plader du bør købe. Som regel vil det jo være ønskværdigt at købe så mange som muligt – men hvis du har flere plader, skal du også sende flere ind og holde øje med dem. Så derfor anbefaler vi, at du begrænser dig selv til maksimalt 2-3 plader for at undgå for meget besvær.

Hvornår har jeg jackpot?

Når du har udfyldt en række, to rækker eller hele pladen – om det er bingo med 30 numre, 75 numre eller endnu flere – så har du vundet!

Tidligere artikelReglerne til spillet Baccarat
Næste artikelGuide: Alt om routere