Spil gamle DOS-spil i Windows 10

0
3814

Har du stadigvæk dine gamle DOS-spil liggende i skuffen eller i en flyttekasse på loftet? Du kan nu finde dine gamle DOS-spil og computerspil frem og bringe lidt nostalgi tilbage, da du faktisk ret nemt kan spille de gamle DOS-spil i Windows 10.

Du behøver blot at installere et lille program, der hedder DOSBox. Med DOSBox kan du kører dine gamle DOS-spil i Windows 10 og igen nyde de gamle klassikere som Wolfenstein, Doom, Dune, Master of Magic osv.

DOSBox er en såkaldt DOS-emulator, der sørger for at gamle DOS-spil kan fungere i Windows 10, både med lyd og alle de gameplay funktioner.

Nemmere alternativ til DOSBox

Efter vi første gang skrev denne artikel er vi blevet gjort opmærksom på, at der findes et nemmere alternativ til DOSBox. Faktisk er det en udvidelse af DOSBox som hedder “DosBox Frontend Reloaded” – kort fortalt, så er DosBox Frontend Reloaded en grafik brugerflade til det oprindelige DOSBox. Med en grafik brugerflade er det meget nemmere at afvikle gamle DOS spil i Windows, da du ikke længere behøver at afvikle DOSBox i kommandoprompten.

DosBox Frontend Reloaded installeres som andre programmet i Windows og du kan starte det op via dets ikon på Skrivebordet. DosBox Frontend Reloaded har også den fordel, at du kan indstille en masse avancerede funktioner som RAM, lyd og meget mere inden du starter spillet i Windows.

DosBox Frontend Reloaded er oversat til dansk, så nemmere kan det ikke blive. Du kan downloade DosBox Frontend Reloaded via dette link.

DOSBox i Windows 10

Start med at downloade DOSBox og installer programmet.

Du skal nu oprette en mappe til dine gamle spil. Vi har valgt at kalde vores OLDGAMES og placeret den i roden af C:, så den har stien C:OLDGAMES.

Til at illustrere vores guide har vi valgt at bruge det gamle DOS-spil og DOS-klassiker, Doom.

Udpak og kopier filerne fra Doom.rar ind i en mappe under C:OLDGAMES, der hedder Doom.

Du skal nu starte DOSBox via ikonet på dit Skrivebord eller via start-filen dosbox.exe i mappen, hvor du installerede DOSBox.

I DOSBox ligner skærmen den gamle DOS-Prompt. Du skal også bruge de gamle kommandoer for at starte dine gamle DOS-spil. Først skal du fortælle DOSBox, hvor dine gamle spil er på din harddisk. Derfor skal du skrive kommandoen:
MOUNT C C:OLDGAMES

Du har nu fortalt DOSBox, at dine gamle DOS-spil findes i mappen OLDGAMES på C:.

Da du, som udgangspunkt befinder dig på det virtuelle drev Z: (DOSBox har automatisk oprettet dette drev), så skal du tilbage til C:. Skriv følgende kommandoer:
C: CD Doom Doom.exe

Den først kommando “C:” fortæller DOSBox at du vil navigere til C: drevet.

Kommandoen “CD Doom” fortæller DOSBox, at du ønsker at navigere til mappen Doom (CD er en forkortelse for Change Directory).

Kommandoen “Doom.exe” starter Doom (Skal du kører andre gamle DOS-spil via DOSBOX, så er det enten .exe eller .bat filerne du skal starte DOSBox).

Du kan nu spille Doom og alle de andre klassiske DOS-spil, hvis du bruger samme fremgangsmåde, hver gang du skal køre et DOS-spil via DOSBox

Hvis du mangler inspiration til at finde nogle af de ældre DOS-spil og computerspil, så kan du med fordel besøge siden GOG.com – her trives nostalgien og du kan købe diverse computerspil til næsten ingen penge.

DOS Games Archive

Hvis du ønsker adgang til mange af de klassiske, men også mindre populære DOS-spil, så er siden DOS Games Archive et godt sted at besøge. DOS Games Archive har virkelig mange spil klar til gratis download. Du kan også starte spillene i din browser og faktisk afvikle/spill dem uden at installere noget på din computer. På den svenske side gratisspel.io kan du læse mere om gratis spil online og finde information om browserspil og lign.

Alle DOS-spil på siden er opdelt i kategorier som Adventure, Action, Arcade, Sport osv. Du kan også anvende søgefunktionen til at søge efter en specifik spiltitel. Kan du ikke finde det spil du søger, så opret en bruger og skriv et indlæg i deres forum.

Besøg DOS Games Archive

Tidligere artikelSådan får du de klassiske spil tilbage i Windows 10
Næste artikelSådan vælger du den rigtige internetudbyder