Hvad er RAM?

Du står og skal til at købe en ny computer, men du er total fortabt i teknologiens verden. Du aner ikke hvad de forskellige termer betyder, og hvilken effekt de forskellige komponenter enlig har. Bare rolig, du er ikke den eneste! En af de vigtigste komponenter i en computer er RAM, så læs med, og lær alt hvad du skal vide, så du kan købe den rigtige computer til dine behov.

RAM står for “Random Access Memory, og det er en vigtig del af enhver computer, da den er ansvarlig for at lagre og give hurtig adgang til de data, som CPU’en har brug for til at fungere. Computere leveres typisk med en vis mængde RAM installeret, men dette kan opgraderes, hvis det er nødvendigt. De fleste computere kommer normalt med enten 8GB, 16GB eller 32GB RAM. Jo flere RAM en computer har, jo hurtigere og bedre er den også.

De forskellige typer RAM

Der findes mange forskellige typer RAM, og det kan godt være lidt svært at overskue hvad der er bedst, når du står nede i en elektronikbutik, og skal til at købe en ny computer eller PC. Det er nemlig ikke kun mængden af Gigabyte man skal kigge på, når man køber RAM. Man skal også kigge på hvor hurtig den er, hvilket angives i det man kalder Megahertz (MHz). MHz angiver hvor hurtig overførselshastigheden af data forekommer. Hvis du er på udkig efter en ny Windows computer, fordi du synes den gamle er blevet for langsom, så er det altid en god ide at tjekke om du har den nyest software. Læs mere hos https://windows11ilmaiseksi.fi/.

Udover kapaciteten og hastigheden, så skal man også vurdere hvilke versioner af RAM, som bedst kan dække ens behov.

DRAM (Dynamic Random Access Memory)

Dette er den mest almindelige type RAM, og det er den type RAM, du finder i de fleste computere. Den type RAM skal konstant opdateres, ellers mister den sine data. Den opdaterer sig selv automatisk, og det er altså ikke noget, som man manuelt skal gøre hele tiden.

SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory)

Dette er en nyere type RAM, som ikke behøver at blive opdateret konstant ligesom DRAM. Den kan også sende og modtage data på samme tid, hvilket gør den hurtigere end DRAM.

DDR RAM (Double Data Rate RAM)

DDR RAM er en type SDRAM, der kan sende og modtage data dobbelt så hurtigt som almindelig SDRAM. Det er den hurtigste type RAM, der findes, men det er også den dyreste.

Så når du kigger på forskellige typer RAM, skal du være opmærksom på de forskellige funktioner, som hver type tilbyder. Det er de færreste, som har et behov, hvilket kræver den type RAM.

Harddisk, RAM og CPU – Hvordan fungerer det?

En computer består i bund og grund af 2 forskellige ting: Hardware og software. Hardware er computerens fysiske dele, mens software er de programmer, som hører til computeren. Så hvis du vil forstå hvordan RAM fungerer, så skal du vide hvordan de forskellige dele af computeren samarbejder.

Et af de vigtigste elementer i en computer er bundkortet. Bundkortet er det element, som forbinder alle det interne og eksterne hardware, herunder RAM, harddisk og CPU’en.

Harddisk

Harddisken er det sted, hvor alle dine data er gemt, herunder styresystemet, programmer og filer. Harddisken består af roterende diske (kaldet platters), som lagrer dine data i magnetisk form. Harddisken fungerer altså, som din computers langtidshukommelse, mens computerens RAM er korttidshukommelsen.

CPU

CPU’en er hjernen i din computer. Den fortolker og udfører instruktionerne fra de programmer, du kører. Jo hurtigere CPU’en er, jo hurtigere kan din computer udføre disse instruktioner.

Når du tænder din computer, indlæser BIOS-programmet (Basic Input Output System), der er gemt på dit bundkort, styresystemet fra din harddisk til din computers RAM. Operativsystemet indlæser derefter også de programmer og filer, du vil bruge, i RAM.

Når du kører et program, henter CPU’en instruktionerne i det pågældende program fra RAM og udfører dem. De data, som programmet arbejder med, er også gemt i RAM. Så hvis du arbejder på et dokument i et tekstbehandlingsprogram, gemmes teksten i dokumentet i RAM.

Når du gemmer dit arbejde, skrives dataene fra RAM til harddisken.

Når du slukker computeren, går dataene i RAM tabt, fordi RAM er flygtig hukommelse, hvilket betyder, at den kun kan gemme data midlertidigt.

RAM

Vi har tidligere gennemgået hvad RAM er, men nu ved du også hvad en harddisk og CPU er. Du burde derfor have en bedre forståelse for hvordan det hele spiller sammen. Ud fra den viden, som du har fået, så kan det ses, at RAM er en meget vigtig del af din computer, fordi den giver CPU’en mulighed for hurtigt at få adgang til de instruktioner og data, den har brug for til at udføre sit arbejde. RAM er også vigtigt i forhold til computerens harddisk, da disse to komponenter samarbejder om, at lagrer dine data på både langt og kort sigt.

Vælg det rigtige RAM til dit behov

Når du køber RAM, skal du sørge for, at du får den rigtige type RAM til dine behov. Hvis du er en lejlighedsvis bruger, har du sandsynligvis ikke brug for den hurtigste og dyreste RAM på markedet. Hvis du derimod er en powerbruger eller gamer, skal du sikre dig, at du får den bedst mulige RAM til dine behov.

Du bør også sikre dig, at du har nok RAM til de programmer og filer, du vil bruge. Hvis du ikke har nok RAM, skal din computer bruge virtuel hukommelse, som er meget langsommere end RAM.

Hvis du ikke er sikker på, hvor meget RAM du har brug for, er 8 GB et godt udgangspunkt. Hvis du er en powerbruger eller gamer, så har du højst sandsynligt brug for mere RAM. Hvis computeren skal bruges til gaming, så anbefales det, at man har mellem 16-32GB RAM.

Hvordan opgraderer jeg min RAM?

Hvis du ønsker at opgradere din RAM, er det vigtigt, at du køber den rigtige type RAM til dine behov. Du skal også sikre dig, at du har nok ledige slots på dit bundkort til at tilføje den nye RAM.

Når du har købt den rigtige RAM, er det normalt ret ligetil at opgradere din RAM. Du skal blot fjerne den gamle RAM-blok fra din computer og indsætte den nye RAM-blok i de tomme pladser.

Det er vigtigt at bemærke, at du muligvis skal opdatere din BIOS, før du installerer nye RAM. Dette skyldes, at nogle bundkort kun kan understøtte en bestemt mængde RAM. Hvis du opgraderer RAM på en stationær PC, så burde det være relativt let at gøre det selv. Men hvis du skal opgradere RAM på en normal computer, så anbefales det, at du betaler en professionel til at gøre det for dig.