Hvad er QR-koder?

0
277

Sandsynligheden for at du er stødt på en QR-kode er meget stor, for de optræder oftere og oftere rundt omkring i forskellige sammenhænge, Men hvad er en QR-kode, og hvordan virker de? Det ser vi nærmere på her, så læs med og få mere at vide. Vi kommer også ind på, hvordan man skanner en QR-kode, hvor de kan bruges og hvordan man kan lave sin egen QR-kode.

De små koder med det særegne mønster har efterhånden været fremme i en del år, men de seneste år er der kommet endnu flere ting til, som den smarte kode kan bruges til.

QR-koden er blevet en del af vores hverdag

En QR-kode er en kode i form af et mønster og kan sammenlignes en lille smule med stregkoder. Hver kode er helt unik og fører hver især til en hjemmeside eller en app. Hvor QR-kode til at starte med ikke var meget brugt, er de i dag en stor del af vores hverdag, ikke mindst fordi, vi kan bruge dem til endnu hurtigere og nemmere at betale med Mobilepay.

Det er også meget almindeligt at bruge QR-koder til at lede forbrugere til hjemmesider med information om produkter eller brugermanualer til for eksempel elektronik. På den måde kan man spare på trykte materialer og i stedet lade brugerne læse på nettet. Det er mange nye iværksættere interesserede i. Du kan læse mere om iværksætteri i Finland på Nanobusiness.fi, hvis du altså kan finsk.

Scan koden og betal for dine varer

QR-kode optræder mange steder, og du finder dem i blandt andet aviser, brochurer, på visitkort, i manualer, på udstillinger og altså i butikslivet, hvor du kan bruge koden til at betale med.

Netop MobilePay er et sted, hvor QR-koden bruges mere og mere. I stedet for at taste butikkens nummer ind i din MobilePay kan du blot scanne QR-koden, som mange butikker har valgt at vise ved kassen. Det er smart for både kunder og personale og spare både tid og er let.

QR-kode på flybilletten

Det ses også mere og mere, at der optræder en QR-kode på din flybillet eller togbillet. I lufthavnen scanner du blot koden for at komme om bord, og i toget skanner konduktøren din kode som altså fungerer som billet.

Hurtigt svar

QR er en forkortelse for “quick response”, der på dansk betyder “hurtigt svar”. Selvom man måske ikke ligefrem spørger om noget, er der alligevel tale om hurtig ekspedition, når man blot kan scanne QR-koden frem for at gennemgå en lang og trættende proces med at finde information eller svar.

Således kan du, hvis du har brug for at finde manualen til dit TV, bare scanne koden bag på apparatet og blive beamet direkte ind på hjemmesiden med manualen i stedet for at begynde at lede efter den trykte bog i skuffer og skabe. Det er smart, da du på denne måde nemt og hurtigt får adgang til de informationer, du har brug for. Herudover har du altid den nyeste viden, da en hjemmeside let kan opdateres, hvis der sker ændringer i et produkt.

QR-koder kan også bruges til at sende dig ind på hjemmesider, hvor du kan få oplysninger om for eksempel en koncert, en udstilling eller en teaterforestilling. Således kan man spare plads og dermed penge ved at indrykke en lille annonce med en QR-kode, hvor man kan læse mere end ved at skrive hele programmet i avisen.

QR-kode kan også sættes på et visitkort, som leder dig hen til en bestemt hjemmeside, app eller MobilePay konto.

Hvis du ikke har lyst til at have dit kørekort fysisk i din pung, kan du få det som en QR-kode, som kan bruges, hvis du bliver standset af politiet og skal vise dit kørekort.

Der er altså mange steder, en QR-kode kan være praktisk, og flere og flere virksomheder benytter sig af QR-koder, fordi de på den måde på en simpel og brugervenlig måde kan tilbyde kunderne opdateret og let tilgængelig information.
Sådan scanner du en QR-kode på iPhone

Du kan scanne en QR-kode med kameraet på din telefon. Det kræver, at du har en smartphone. Hvis du har en iPhone, kan du altså let scanne en QR-kode, og også med en iPad er det en smal sag.

Processen med at scanne en QR-kode starter med, at du starter kameraet på din telefon. Du skal bruge kameraet på bagsiden af telefonen. Fokuser nu kameraets søger på QR-koden, du vil scanne og lad kameraet selv stille skarpt. Nu vil telefonen selv genkende koden, og du vil blive ledt ind på den hjemmeside, koden tilhører.

Sådan scanner du en QR-kode på Android

At scanne en QR-kode på Android foregår i nogen grad som når man scanner med iPhone. Mange Android-telefoner kan scanne QR-koder med kameraet på samme måde som med en iPhone, mens de lidt ældre modeller kræver en app for at kunne scanne QR-koder.

Hvis din Android-telefon ikke kan scanne QR-kode automatisk, kan du downloade appen “QR- og stregkodelæser” fra Google Play, og så kan du let scanne QR-koder.

Sådan laver du din egen QR-kode i Google Chrome

I Google Chrome er det let at lave din egen QR-kode til en hjemmeside. Sådan gør du:

Gå til hjemmesiden, du ønsker at lave en QR-kode til. Klik i browserens adressefelt. Nu skal du klikke på symbolet til højre inde i adressefeltet, lige ved siden af stjernen. Nu genereres din QR-kode, og når den er genereret, kan du downloade den for at hente den ned på din computer.

Tidligere artikelHvad er Discovery plus?
Næste artikelHvad er HBO Max?