De bedste online virus scannere

Selvom du har et antivirusprogram installeret på din computer og jævnligt scanner for virusinfektioner, så kan uheldet være ude og virus kan slippe ind. Meget af det virus som slipper ind på computeren kan heldigvis nemt fjernes igen af de fleste antivirus programmer, men nogle gange er der tale om en snedigt udviklet virus, der snyder dit antivirus og gemmer sig i opstarten og forklæder sig som uskyldigt software.

Det er især brugere af freeware antivirus løsninger, der oplever at virus slipper forbi forsvarsværkerne og inficerer systemet.

Har du mistanke om at virus kan være årsag til at din computer er langsom og kommer med fejlmeddelelser, så kan løsningen være at bruge en online virus scanner som supplement til dit antivirus program.

Online virus scannere er nemme at bruge og du behøver ikke at installere dem i dit system – de fungerer ved blot at downloade nogle enkle systemfiler til din computer. Alle de anbefalede online virus scannere har også adgang til de nyeste databaser over virustrusler og kan spotte mistænkelige filer på din computer.

Det er gratis at benytte en online virus scanner og her lister vi link til de bedste online scannere, der er gratis at bruge:

Her er de fem bedste gratis antivirus programmer

At beskytte sin computer mod virus er i dag mere vigtigt end nogensinde. De cyberkriminelle bliver stadig dygtigere og synes altid lige i hælene på udviklerne, så alle der har en computer, hvilket de fleste mennesker jo har i dag, bør tænke sig godt om, inden de evt. undlader at installere et antivirusprogram. Læs med her, hvor vi guider dig til de fem bedste gratis antivirusprogrammer for 2022.

Rigtigt mange mennesker har prøvet at få hacket deres sociale medier, og det er galt nok, men endnu værre står det til, hvis det drejer sig om, at adgangen til eksempelvis ens afsluttende eksamensopgave forsvinder eller at mange års familiebilleder ødelægges. Hvis dette har vakt din interesse, så læs mere om gratis antivirus og bliv rustet til at beskytte dine enheder mod ondsindede angreb.

VirusTotal

Vores favorit er VirusTotal, som er utroligt brugervenligt og derfor henvender sig til den brede befolkning. Programmet er kun til personligt brug og må altså ikke bruges kommercielt. Med denne software er det muligt at uploade en specifik fil til programmet og få den scannet af forskellige antivirus enheder, ligesom man kan vælge at scanne en hel webside for inficerede links.

Det er let at dele scannede resultater samt at søge efter tidligere resultater. Programmet understøtter en række forskellige filformater, og den maksimale filstørrelse uanset format er hele 650 Mb, hvilket er den suverænt største i testen. Mindre kan dog også gøre det, og de fleste vil aldrig få brug for at scanne så store filer, men det er værd at tage med.

Brugere af Firefox, Chrome og Internet Explorer kan tilkøbe en extension, der gør det muligt at scanne URL’er blot ved at højreklikke og dermed sikre sig at siden er sikker, inden den indlæses. I den samlede vurdering trækker det en smule ned, at man er nødt til at scanne en fil ad gangen, men dette vurderer vi til at være i småtingsafdelingen.

VirusTotal understøtter Android og kan dermed også bruges til at sikre din mobiltelefon mod ondsindede angreb med potentielt store konsekvenser til følge.

MetaDefender Cloud

En anden rigtig stærk antivirusscanner er en gammel kending, nemlig MetaDefender Cloud som nogle måske vil genkende under et andet navn, nemlig Metascan Online. Her er der tale om den mest avancerede scanningteknik blandt de gratis antivirusprogrammer. I modsætning til VirusTotal kan man her “kun” uploade filer på max 140 Mb, hvilket dog dækker de flestes behov. Programmet benytter teknik fra anerkendte producenter som bl.a. Microsoft, McAfee og Kaspersky.

Også her er det muligt at scanne forskellige filformater samt billeder og videoer. Brugerfladen er god og man er ikke i tvivl om resultatet af kørte scanninger. Således lyser et klart, grønt flueben op ved en godkendt kørsel, og et rødt, hvis der er fundet virus i filen.

MetaDefender er browserbaseret og kræver dermed ikke installation, hvilket klart taler til programmets fordel.

Avira

Avira tilbyder en utroligt høj grad af brugervenlighed og de fleste vil finde det let at anvende denne software. Standardversionen vil for de fleste vedkommende være tilstrækkelig, men skulle man have særlige behov er det muligt at opgradere til en udvidet version med endnu flere features og en endnu højere grad af beskyttelse.

En mindre ulempe ved Avira er, at man fra tid til anden kan opleve at få falske positive rapporter, og den er dermed ikke blandt de mest pålidelige. Heller ikke registrering af phishing malware er stærk, hvilket trækker ned i den samlede vurdering. Herudover er størrelsen på filer til upload til den lave side med blot 50 Mb, hvilket dog til dagligt brug ofte vil være nok.

Jotti’s Malware Scan

Denne software har en meget stærk virusscanning som effektivt skelner mellem falske godkendelser og reelle trusler mod dine enheder. Programmet føres i mange sprog, og altså også dansk, hvilket kan være praktisk, selv for folk med gode engelskkundskaber, men i særdeleshed for seniorer og andre, hvor sproget måske er blevet lidt rustent.

En af de store fordele ved Jotti’s er, at man her kan scanne op til fem filer på én gang, hvilket mange også påpeger som grunden til at vælge denne software. Filstørrelsen pr. fil er 250 og lægger sig altså på et fornuftigt niveau mellem flere af konkurrenterne.

Programmets brugerflade er ikke af den kønneste slags, og de mange reklamer kan opleves som forstyrrende. Herudover er programmet væsentligt langsommere end konkurrenternes. På tidspunkter med spidsbelastning kan man komme ud for en smule ventetid inden ens filer kan scannes, men oftest vil dette ikke være et problem.

Kaspersky VirusDesk

Kaspersky er en gammel favorit inden for virusbekæmpelse og mange brugere vil da også være bekendt med denne software. Den online version understøtter både filer og websider, og med en max størrelse på 256 Mb lægger dækker den langt de flestes behov.

Her er tale om testens nok mest brugervenlige design, og scanning af filer klares ved blot at indsætte link eller vælge filen, man ønsker scannet. Resultatet vises på den samme side umiddelbart efter scanningen er fuldført, og der er dermed tale om en særdeles simpel manøvre, som selv de mindst computerkyndige kan udføre.

Ligesom flere af testens andre kandidater kan Kaspersky VirusDesk kun scanne én fil ad gangen, men til gengæld foregår scanningen med stor hastighed og resultatet er klart og let at aflæse.

Virus er kommet for at blive

Der er altså flere gode muligheder, når det gælder gratis antivirus software, og uanset hvilken af disse man vælger, er man godt rustet mod det stigende problem med virusangreb. Ingen ved, hvad fremtiden bringer, men der er ingen tvivl om, at vi også fremadrettet vil se en stigning inden for de forskellige kategorier af cyberkriminalitet, herunder virusangreb.

Computervirus er altså kommet for at blive, og ingen kan vide sig helt sikre. Således ser man også i stigende grad at store internationale virksomheder bliver hacket, hvilket har overordentligt store konsekvenser for ikke blot virksomheden selv, men også kunderne. Heldigvis bliver også udviklerne af IT-sikkerhed dygtigere og dygtigere, og mulighederne for at beskytte virksomhedernes data øges dermed.