Hvad du bør vide om videoredigering

Christopher

Updated on:

Hvad du bør vide om videoredigering

Videoredigering er en god evne at have, men det kan være svært at vide helt præcist, hvor man skal starte. Denne guide hjælper dig, der ønsker at bevæge dig over i et nyt felt, men gerne vil vide de helt basale og nødvendige ting, inden du begynder.

Hvad indebærer videoredigering?

Videoredigering handler om at sætte en serie af videoklip sammen, eller omrokere dem, så de får den rækkefølge, der giver mest mening for den video, du er ved at sammensætte. Når du redigerer videoer, er der også typisk både lyd og special effects, for ikke at tale om ændringen af farverne, der kan være med til at skabe en bestemt følelse og stemning.

Alt dette og meget mere er nødvendigt, for at få et helt unikt resultat. Dog bør du starte med små videoer, så du ikke bliver overvældet første gang, du sætter dig til at redigere.

Vi sætter her fokus på software og hvad du skal være opmærksom på, inden du redigerer. På https://ohjelmisto.net/ kan du læse mere om netop software. Her i artiklen tager vi også et kort blik på den hardware, der er bedst egnet til forskellige programmer.

Overvejelser inden videoredigering

Der er stor forskel på videoer, og din intention bør reflekteres i din redigering. Skal du sammensætte en flot og hyggelig video over familiens ferie, så er der ikke stort behov for ekstra features og special effects.

Er det til gengæld en YouTube video, du ønsker at lave, så er der nogle helt andre detaljer, der gør sig gældende. Du kan sagtens sidde foran et kamera og snakke, men du er samtidigt nødt til at tænke på dem, der skal se videoen.

For at gøre videoen mere interessant, bør du overveje B-roll, eller dækbilleder, der er med til at understrege det, du snakker om i videoen. Foruden at visualisere det du snakker om, kan det også give lidt adspredelse fra det samme billede. Det giver nemlig en dynamisk video, der er lidt mere spændende, og knap så ensformig.

I sådanne videoer er det også en stor fordel, at du har en idé om, hvad du skal diskutere eller drøfte, inden du begynder videoen. Dette kan både hjælpe dig, når du sidder foran kameraet, men også når du skal redigere. Med et manuskript, kan du nemlig vide præcis hvor visse elementer skal være i videoen, så du lettere kan referere til det og langt lettere kan redigere det.

Der er derfor visse ting, du bør tage i betragtning, inden du begynder at redigere, og hvis muligt også inden du filmer.

Det rette program til videoredigering

Inden du overhovedet er begyndt at filme, bør du dog først finde det redigeringsprogram, der bedst matcher dine ønsker og behov.

Redigeringsprogrammer er der mange af, og de har alle forskellige elementer og egenskaber, der gør at nogle foretrækker dem. Du bør dog ikke tage et redigeringsprogram, bare fordi andre foretrækker det. Det vil i stedet være en god ide, at du prøver at sætte dig ind i forskellige, inden du begynder at investere i ét, så du arbejder i et program, der bedst matcher dine behov.

Nogle af de redigeringsprogrammer, der egner sig godt til nybegyndere, er uden tvivl Movavi, Apple iMovie, Windows 10 Editor, OpenShot og VSDC.

Nogle af disse kræver dog, at du har bestemt software/hardware. Med Apple iMovie for eksempel skal du have et Apple produkt og Windows 10 Editor kræver Windows software.

De mest populære redigeringsprogrammer

Selvom de førnævnte redigeringsprogrammer er meget i brug for nybegyndere, og sikkert også mange der fortsætter med at bruge dem, så er der alligevel flere programmer, der foretrækkes af professionelle.

Disse programmer inkluderer Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro og DaVinci Resolve.

Programmerne har en masse forskellige features og de kan være noget svære at komme i gang med. Selvom de har en stejl indlæringskurve, så er der dog en masse online videoer og hjemmesider, der forklarer hvordan du bedst udnytter programmerne.

Tag altid det finansielle i betragtning, når du skal begynde med videoredigering. Det er nemlig ikke alle programmer, du kan anvende gratis. Der er forskellige betalingsplaner.

Skab interesse med spændende redigering

Når du har fundet det program, der bedst passer dig, er det nødvendigt at tænke på dit publikum. De fleste finder lange klip med ét billede kedeligt og mister hurtigt interessen. For at undgå dette, vil det være en fordel, at du bruger korte og hurtige klip, så der er en visuel forskel i løbet af videoen.

Dette kan blandt andet gøres ved at filme fra forskellige vinkler, og ved at vise flere forskellige objekter og mennesker, eller billeder og lyde, alt efter hvad du snakker om i videoen.

Du skal selvfølgelig ikke skære en halv times video ned til få sekunder. Kræver emnet en længere video, så skal det selvfølgelig være en længere video. Det er dog muligt at skære unødvendige detaljer fra, som bl.a. lange pauser, alt for mange øhm og ah iblandt andre fyldord.

Tag også altid i betragtning om hvorvidt noget har behov for at blive sagt, eller om du gentager ting ofte. Det kan du også allerede tænke på, inden du begynder at redigere og filmer, som når du skriver manuskriptet til videoen.

Undgå rystelser mellem klips

Klipper du mellem to scener, kan der godt være en tydelig rysten mellem de to klip. De kan opstå, fordi du bruger to forskellige optagelser, eller der er brugt flere forskellige kameraer.

Du kan få et glidende klip ved at skifte mellem vinkler, bl.a. som nærbilleder og totalbillede.

Undgå statiske videoer

Som nævnt tidligere kan en enkelt person der taler, hvor der ikke er andre billeder, klip eller lyde, virke langsom, kedsommelig og statisk.

Er der flere med i videoen, kan det derfor være en fordel at klippe til deres reaktioner, så der kommer noget mere liv og tempo i videoen.

Sidder du ene person og snakker til kameraet, vil det være en fordel, at du i stedet tager andre klip og billeder, så der er en adspredelse. Her kan det også være en fordel med royalty free billeder og klip, hvis du ikke selv har mulighed for at optage dem. Det kan bl.a. findes på Pixabay og Artlist iblandt andre sider.

Farveredigér dine videoer

Farver er utroligt vigtige i videoredigering, da det kan skabe forskellige stemninger. Du skal dog ikke overdrive farveredigeringen, da det kan virke både uprofessionelt og falskt.

Redigering af farver kommer i to versioner: korrektion og graduering.

Når du bruger farvekorrektion, justerer du farverne i dine klips, der bl.a. gør at klippene passer bedre sammen. Det gælder specielt, hvis du har brugt to forskellige kameraer, eller hvis der er forskellige lysforhold.

Derimod er farvegraduering med til at give din video en bestemt følelse og et look, der bl.a. kan give scenen en varmere eller koldere fornemmelse, alt efter hvad der bliver sat fokus på. Skal du have en trist stemning, så er det køligere farver, du har brug for til videoen. Er det derimod hyggelig og sommeragtigt, så bør farverne være varmere.

Lyd og musik

Lyd og musik er også utroligt vigtigt i videoer, da det er med til at understrege den stemning, du har brug for i din video.

Musik er med til at fremhæve scener. Det er faktisk utroligt vigtigt at vælge den rette musik, da det kan ændre betydningen af en scene. Tag f.eks. en romantisk scene og sæt noget gyseligt eller spændingsmusik over, og se hvordan klippet fuldstændig ændrer sig. Det er derfor vigtigt, at du vælger musik, der matcher intentionen, så du får den helt rigtige kombination af video og musik.

Du kan gøre utroligt meget med musik og lyd, helt uden at bruge dialog. Du understreger i stedet for en stemning og en følelse mellem to personer med musik, som også kan fremhæves ved brug af farve redigering.

En anden ting, du skal tage i betragtning, er lydniveauet. Lyd og musik bør ikke overdøve det, der bliver sagt i videoen, da det kan gøre det svært for dine seere at følge med i, hvad du siger.

Redigering af lyd er utroligt vigtigt, og specielt hvis du har flere mikrofoner eller lydfiler, du skal matche. Sørg altid for, at de har samme niveau, også når forskellige personer taler, da det ellers kan blive for skurrende og forstyrrende for seeren.

Afbalancér altid lydstyrken, så det er det samme hele vejen igennem videoen. Du kan anvende keyframing eller ducking, hvor du kan sænke musikkens lydstyrke, når personer taler, og hæve den igen, når der ikke bliver sagt noget.

Rettigheder og ophavsretten

Ved videoer er det utroligt vigtigt, at du ikke bruger musik, som er beskyttet af ophavsretten. Dette kan lede til at du skal fjerne en video, eller i værste tilfælde skal betale en bøde.

For at undgå at stå i denne situation, kan det anbefales at bruge royalty free musik og lyde, som du kan finde på forskellige hjemmesider. Det kan også være, du kender én, der kan lave noget musik for dig, eller du selv har talentet.

Vær altid på den sikre side, inden du vælger musikken, så du undgår unødvendigt ekstra arbejde.

Hvad prøver du at fortælle?

Alle videoer har noget at sige, uanset om det er et kort komisk klip, eller det er en længere spillefilm. Klipningen bærer en stor del af fortællingen, og du skal derfor tage i betragtning, hvordan det vil påvirke den historie, du fortæller, når du klipper videoen sammen.

Tilføj ikke bare en effekt, fordi du synes den ser fed ud. Du skal sørge for, at det giver mening i forhold til det, du fortæller også selvom du helt bliver nødt til at udelade noget.

‘Kill your darlings’ er en meget normal sætning at bruge i filmverdenen, både når det kommer til manuskript, redigering, lyd og andet. Det kan nemlig være svært at undlade noget, man har sat sig for, men giver det ingen mening, så bør du bremse, tage et skridt tilbage og overveje, om det ikke er bedst at udelade eller gemme det til en anden gang.

Husk backup

Der er ikke noget mere sindsoprivende end at miste flere dages arbejde, fordi man ikke får gemt og programmet bryder sammen eller nettet går.

Selvom de fleste redigeringsprogrammer laver automatisk sikkerhedskopi regelmæssigt, så er det stadig en rigtig god ide, at du selv gemmer. Så er du helt sikker på, at det er gemt, da der sagtens kan ske fejl i det automatiske system. En god fingerregel er at gemme hver 10. sekund.

Derudover bør du også have mere end ét sted, du gemmer dine videoer, så mister du computeren, har du din backup på en ekstern enhed.

Computerens specifikationer

Mange redigeringsprogrammer har nogle krav til det, din PC skal kunne yde.

Du bør have en forholdsvis ny processor, så enten Intel Core i5 eller i7.

Ram bør være på 4 GB som minimum, dog vil det være langt bedre for dig i længden, hvis det er minimum 8 GB RAM, hvis du redigerer med høj opløsning.

Videoer med høj opløsning tager utroligt meget plads, derfor vil det være en rigtig god ide, at du investerer i en ekstern harddisk, så du er sikret den rette mængde plads.