Selv om VPN-tjenester er lovlige at bruge i mange lande inklusive Danmark, kan de blive forbundet med ulovlig onlineaktivitet. Vi forklarer i denne artikel, hvad der er lovligt og ulovligt ved brug af VPN-tjenester er, samt dine rettigheder til at bruge en VPN i forskellige lande.
De gode nyheder er, ja, for hovedparten – VPN’er er lovlige at bruge indbefattet i Danmark. Virtual Private Networks (VPN’er) krypterer din forbindelse til internettet og forhindrer, at du bliver sporet, eller hacket, mens du er online – og der er en mængde fuldstændig lovlige grunde til, at du ønsker at bruge en VPN.
VPN-tjenester er fremragende til beskyttelse af din online privatsfære. Med en VPN aktiveret kan du skjule din IP-adresse og forhindre annoncører, statslige institutioner, din internetleverandør, eller tredjeparter i at overvåge, hvad du foretager dig online. Mens der er en masse fuldstændig lovlige grunde til, at du ville kunne ønske denne grad af privatsfære, så henvender VPN’er sig forståeligt nok også til dem, der stræber efter at skjule mere lyssky aktiviteter, indbefattet ulovlige downloads og brug af kriminelle del af internettet.
Er det ulovligt at bruge en VPN?
Det er fuldstændig lovligt at bruge en VPN i de fleste lande, indbefattet alle europæiske lande. Dette skal siges med nogle vigtige advarsler: Du kan f.eks. bruge en VPN i USA. – At anvende en VPN i USA er lovligt, men alt hvad der er ulovligt uden en VPN, forbliver ulovligt, når en anvendes (f.eks. fildeling af materiale som er beskyttet af ophavsretten).
VPN’er er bandlyste i nogle få lande – Nogle lande indbefattet Kina, Rusland, Irak og Nord Korea begrænser, eller bandlyser brug af VPN’er. VPN-anvendelse kan bryde vilkår for serviceydelser – Det er ikke ulovligt at tilslutte serviceordninger, så som Netflix over en VPN, selv om det bryder deres anvendelsesbetingelser.
Gennemtvingelse af lov kan kræve information – selv om de fleste VPN’er lover ikke at føre historik over din aktivitet, er der præcedens for, at VPN-leverandører deler brugerinformation med myndighederne, når de bliver anmodet om det.
Hvor er det ulovligt at bruge VPN?
Lande med et mere restriktivt omdømme med hensyn til menneskerettigheder og talefrihed prøver at være dem, som bandlyser og begrænser VPN-brugen. Borgere vil kunne prøve at anvende VPN’er for at omgå streng regeringsovervågning af onlineaktiviteter, eller f.eks. blokering af visse sites, eller serviceydelser. Regeringerne forsøger til gengæld, at blokere, eller begrænse deres brug. VPN’er er ulovlige at bruge i Irak, Hviderusland og Nord Korea og anvendelse er stærkt begrænset i et antal af andre områder, indbefattet Kina, Rusland, Tyrkiet og De Forenede Arabiske Emirater.
VPN’er og ulovlige aktiviteter
Mens brug af VPN i sig selv sjældent er ulovligt, forbliver visse onlineaktiviteter ulovlige, hvad enten du bruger en VPN, eller ej. Disse vil kunne indbefatte:
Ulovlig fildeling: Også kendt som torrenting. Dette er, når brugere samtidigt downloader og uploader ophavsretligt-beskyttet indhold (såsom musik, film og spil) indbyrdes over internettet.
Hacking: Opnåelse af uautoriseret adgang til computere, eller netværk tilhørende andre firmaer, eller personer, enten for at afbryde aktivitet, udføre bedrageriske handlinger, eller stjæle data, er ulovligt.
Køb, salg, eller download via Dark Web: Dark Web er et område af internettet, som ikke er reguleret og hvor en stor del af den ulovlige aktivitet forekommer, såsom køb og salg af stoffer, våben og andre ulovlige ting.
Cyberstalking: Det er ulovligt at stalke nogen online og dække sine spor ved at anvende en VPN.
Hvorfor er der lovmæssige problemer mmkring VPN-tjenester?
VPN-tjenester bruger kryptering for at oprette din forbindelse til det private netværk. Ved brug af en VPN kan du fremstå anonymt online og maskere din browseraktivitet. I nogle lande, især hvor ideernes frie bevægelse er begrænset, kan anonymt, usporbart brug af internettet, stille autoriteterne over for et problem. Det er derfor nogle regeringer påtvinger en bandlysning, eller streng kontrol med VPN-brug.
Mens VPN’er i sig selv er ikke ulovlige i Danmark og mange andre dele af verden, bliver VPN’er undertiden brugt af folk til at skjule den kendsgerning, at de udfører aktiviteter, som bryder loven. I nogle tilfælde kan brug af en VPN bryde dine servicevilkår vedrørende en online tjeneste, snarere end loven selv. F.eks. kan VPN’er blive brugt til, at få det til at se ud som om, at du har adresse i et andet land ved at dirigere din forbindelse gennem en proxy server, som fysisk befinder sig udenlands.
Hvis du gør det, for at få adgang til en serviceydelse, som er geografisk-blokeret for et specifikt land – hvis du f.eks. ønskede, at streame fra Netflix med en VPN, mens du er udenlands – så vil du kunne konstatere, at du ved at gøre dette bryder betingelserne for din serviceaftale med Netflix.
For yderligere at komplicere tingene, vil du, hvis du bruger en VPN for at få det til at se ud som om, at du er bosat et andet sted i verden, mens du er online, kunne konstatere, at dine online aktiviteter er bestemt af lovene i det land, hvor serveren befinder sig – ikke kun af lovene i det land, fra hvilket du rent faktisk tilslutter Internet fra.