Hvad er MP3?

Christopher

Updated on:

Hvad er MP3?

Engang var det lille ord, eller snarere forkortelse, MP3 på alles læber, men i dag hører man det ikke lige så meget. Forklaringen på det skal findes i, at streaming og smartphones nu er det nye. MP3 er dog stadig et af mest populære lydformater, der findes. Men hvad er MP3 egentligt? Det dykker vi ned i her, hvor vi ser på både musikfiler, konvertering, komprimering og overførsel af MP3-fil til dine musikafspillere. Læs med og få mere at vide.

MP3 er en forkortelse, og det fulde navn lyder Moving Picture Experts Group Layer-3 Audio. Her har vi at gøre med et lydformat, der blev opfundet tilbage i 1993 af en gruppe tyskere, herunder Karlheinz Brandenburg. Han stod bag selve udviklingen af filerne, som man opdagede, var optimale til at dele musik- og andre filer på internettet.

Med MP3 er der tale om en digital kode. Koden komprimeres, så filerne kun fylder omkring en tiendedel af andre musikfiler, for eksempel WAV-formatet.

Ligesom MP3 er også MPEG en forkortelse og står for Moving Pictures Expert Group. Denne gruppe mennesker er eksperter i lyd- og videotransmission samt komprimering. Gruppen er sammensat af to andre grupper, nemlig ISO, som står bag den kendte kvalitetsstandard, hvis egentlige navn er International Organization for Standadization, og IEC, som er en forkortelse for International Electrotechnical Commision. Disse to grupper er altså forenet i MPEG-samarbejdet.

MPEG-1 Audio Layer 3, altså forkortelsen for MP3, blev udviklet af Fraunhofer-Gesellschaft. Det er blevet en standard, når det gælder lydfiler, og derfor kan du uden problemer åbne filerne, uanset om din computer er en Windows eller en Mac, og endda helt uden at installere andre programmer.

I mange år, var der mange, der ulovligt downloadede MP3-filer fra forskellige fildelingstjenester, for de fyldte næsten igenting, var lette at dele og så havde man gratis musik. Det er det, der kaldes piratkopiering, og det er ulovligt. Man bør altid være opmærksom på rettighederne til den musik, man henter og betale for sin musik, da det blandt andet er det, musikerne lever af og man ved piratkopiering undergraver deres hverv og levebrød.

Da Metallica gik op mod Napster

Rigtigt mange, der har hentet musik på fildelingstjenester, kender til platformen Napster. På Napster kunne man hente MP3-filer med musik, men musikerne var selvklart ikke glade for det, da de ikke tjente penge på, at folk købte deres plader men i stedet hentede den gratis ned fra nettet. Musikindustrien gik ind i sagen og fik lukket Napster og andre fildelingstjenester, så man ikke længere kunne hente og dele musik gratis.

Flere bands gik i kødet på fildelingstjenester og lagde sag an. Det gjorde også det legendariske heavy metal band Metallica, som vi alle kender, ikke mindst på grund af den danske trommeslager Lars Ulrich. I 2000 lagde de sag an mod Napster, og siden er der lavet mange tiltag, der gør det muligt at hente musik uden at benytte sig af ulovlig fildeling. Streaming er i dag den mest benyttede metode til at lytte til musik fra nettet.

Musikstreaming

I takt med at der hele tiden kommer nye måder, man kan lytte til musik på, benytter man i dag ikke længere MP3-afspillere i samme grad som tidligere. Det bunder i, at mange mennesker i dag er på nettet hele tiden via deres telefon, tablet eller computer og med disse enheder kan benytte en streamingtjeneste til at høre musik.

Streamingtjenesterne er egentligt ikke lagt an på, at man skal hente MP3-filer ned herfra, men det kan i nogle tilfælde lade sig gøre. Igen vil vi påpege, at det er ulovligt at hente musik, man ikke har betalt for.

Nedenfor har vi samlet nogle af de mest kendte streamingtjenester, når det gælder musik:

Spotify, YouTube, Deezer, Napster, YouSee Musik, Tidal, BibZoom, Telmore Music, Amazon Music Unlimited.

Bitrate afgør lydkvaliteten

Når man vil angive hastigheden på en datatransmission, benytter man måleenheden bitrate. Komprimering af en lydfil til MP3 foregår ved, at man fjerner information fra lydfilen, og i princippet sker der en ganske lille forringelse af lyder. Jo lavere bitrate, man benytter til konvertering af lydfilen, jo højere kvalitet får man i sidste ende.
Det vil altså sige, at bitraten afgør kvaliteten af din MP3-fil. Bitraten kan spænde fra 96 kilobits per sekund (kbps) og helt op til 320 kilobits. Derfor skal du altså vælge så høj en bitrate som muligt, hvis du ønsker en høj lydkvalitet, men jo højere bitrate, jo mere fylder din lydfil, så denne balance bør man have med i sine overvejelser.

Disse MP3-kabler kan du bruge

Hvis du vil overføre MP3-filer fra din telefon til en soundbar eller et stereoanlæg, får du brug for et kabel. Der findes ikke et egentligt MP3-kabel, i stedet bruger du forskellige andre kabler til overførslen. Et USB-kabel kan i de fleste tilfælde bruges til at overføre musikfiler fra eksempelvis telefon til soundboks, og hvis man vil overføre lyd til sit headset eller sine højtalere, kan man benytte enten et Minijack/auxkabel eller Bluetooth.

Et 3,5 mm jackstil går også under betegnelsen minijack, og man bruger det mange steder til at overføre lyd, for eksempel til MP3-afspillere, smartphones, headsets, højttalere og bærbare computere.

MP3 til smartphones

MP3 er, som vi var inde på tidligere, et af de mest benyttede lydformater, og du kan naturligvis også bruge dette format til at overføre lydfiler til din mobiltelefon, så længe der er tale om en smartphone. Det er endda ret simpelt, så de fleste kan være med her. Med teknologi går det hurtigt, og der kommer hele tiden nye måder at overføre og dele musik på, så hvem ved, hvordan fremtiden ser ud på dette område.

Hør din musik uden at være på nettet

Der findes mange muligheder for at konvertere lydfiler til MP3-format, og herefter kan du overføre filerne til din musikafspiller, som du bruger i bilen. Dette er smart, da du ikke behøver at være tilkoblet internettet for at høre musik, og der er derfor mange, der bruger dette trick, når de skal på farten. Rip Spotify til MP3 og hør dine yndlingssange, når du kører i bilen.

Der findes MP3-konvertere til både Windows og Mac, som du kan bruge til at konvertere dine lydfiler til MP3, så du kan høre dem i eksempelvis bilen. Du kan finde dem ved en søgning på nettet eller i der, hvor du henter apps.