Standardbruger er bedre end admin

0
811

Du har måske aldrig skænket det en tanke, om du har valgt en bruger med standard- eller administratorrettigheder. Når du benytter din egen PC med Windows-styresystemet installeret, så har du dog disse to valg, og selvom det måske virker oplagt at have så mange rettigheder som muligt, så er der nogle tydelige sikkerhedsmæssige fordele i at vælge standardrettighederne i stedet.

Hvad er forskellen på admin og standard?

En administratorbruger har ikke nogen begrænsninger ift. computerens filer og opsætning. Der er altså ikke nogen grænser for, hvilke filer de kan slette, eller hvilke slags software de kan installere. En standardbruger er derimod begrænset, og eks. kritiske systemfiler kan der ikke pilles ved. Restriktionerne kan også betyde, at man ikke engang kan installere nye programmer. Derudover kan der også sættes restriktioner på en standardbruger, f.eks. hvad de kan tilgå, eller hvor lang tid computeren kan bruges ad gangen. Brugeren kan også i nødtilfælde blive lukket helt ned, og kun oplåst af en administrator.

Hvorfor er en standardbruger mere sikker?

Hvis en ondsindet tredjepart skal ind og gøre skade på din computer og dens filer, så kan det ske på flere forskellige måder. En af de mere udbredte metoder er ved at installere et stykke malware på din computer, som derefter får adgang til dine filer og din computer generelt. Da selv ikke et stykke malware normalt vil kunne overskride de rettigheder din bruger har, vil det dog stærkt begrænse dens indvirkning, såfremt der er tale om en bruger uden administratorrettigheder.

Hvis malwaren eksempelvis krypterer dine filer, og kræver en løsesum for at få dem låst op, så kan du faktisk selv tage hånd om situationen, ved at gå ind på din administratorbruger, og lave en ny standardbruger, slette den inficerede bruger, og på den måde få kontrol over dine filer igen. Samtidig vil du slet ikke som standardbruger have adgang til at ændre på de kritiske systemfiler, og du vil derfor ikke komme i en situation, hvor din computer bliver fuldstændig låst, hvilket man ellers kan opleve ved de værste malwareangreb.

Hvordan opretter jeg en standardbruger?

Du har måske allerede oprettet en eller flere standardbrugere i Windows, men særligt i den seneste version er det ikke helt logisk, hvordan man egentlig gør. Så her får du en hurtig guide til, hvordan man gør:

  1. Du starter med at åbne Indstillinger.
  2. Herefter trykker du på Konti.
  3. I venstre side trykker du på Familie og andre brugere.
  4. Under Andre brugere vælger du Føj en anden til denne PC.
  5. Ved at trykke på Jeg har ikke denne persons loginoplysninger og dernæst Tilføj en bruger uden en Microsoft-konto.
  6. Når du har udfyldt informationerne til oprettelsen, er det blot at gå tilbage til Familie og andre brugere og ændre kontotypen til standard.

Hvad kan man ellers gøre mod malware?

Der er mange ting man bør beskytte sig mod på internettet, og malware er blot en af dem. Det bedste overordnede råd er at begå sig med særlig forsigtighed, ikke trykke på links man ikke kender, samt hente filer fra kilder, man ikke har fuld tillid til. Man kan hente en VPN gratis, og selvom den måske ikke beskytter direkte mod malware, så kan der være funktioner indbygget, der giver dig advarsler eller ligefrem blokerer for ondsindede sider.

På trods af disse forholdsregler kan man godt blive ramt af malware, og det kan således være nødvendigt at fjerne malwaren ved hjælp af et eksternt program. Disse finder man flere forskellige af på nettet, og de findes både gratis og ellers i alle tænkelige prislejer.

Man bør derudover altid opveje, hvor vigtige ens data er, ift. hvad man vil gøre for at få dem tilbage. Bliver man eks. truet til at betale et bestemt beløb for at få låst sine data op, skal man altid være klar over, at man på ingen måde er sikret at de overhovedet bliver låst op, og man bør derfor træde ekstra varsomt.

Tidligere artikel5 klassiske spil der aldrig går af mode
Næste artikelHar du mange lån? Saml dem her og spar penge