Introduktion til League of Legends – en guide til begyndere

Er du klar til at træde ind i en verden af spændende udfordringer, taktisk gameplay og masser af action? Så er League of Legends, kendt som LoL, måske det perfekte spil for dig! Det er relativt let at komme i gang med at spille LoL, og det er en af de mest populære computerspil i dag med millioner af spillere verden over.

Læs med her i vores introduktion til League of Legends, hvor vi guider dig til alt, du skal vide om League of Legends – fra grundlæggende gameplay til vigtige strategier samt tips og tricks.

Få det seneste nye indenfor eSport-verdenen her.

Hvad er League of Legends?

League of Legends er en af verdens mest populære computerspil. Det er et strategisk online spil, et såkaldt MOBA, hvor man styrer en karakter gennem en fantasy-verden. Målet med spillet er at samarbejde med sine allierede for at besejre fjenden og tage deres base.

League of Legends er et gratis spil, der kan spilles på flere forskellige platforme, herunder Windows og Mac. Dette gør det til et godt valg for nærmest alle med en computer, da man ikke behøver at investere i dyrt hardware for at kunne spille det.

Hvad er et MOBA-spil?

MOBA står for Multiplayer Online Battle Arena, og det er en type computergame, som typisk spilles af to hold med hvert fire-ti spillere.

MOBAs er bygget op omkring dystre fantasiverdener, hvor to modstanderhold kæmper mod hinanden for at opnå et fælles mål. Ofte vil der være nogen form for forhindringer – såsom monstre eller andre fjendtlige spillere – der skal overvindes, før man kan nå sit mål.

MOBAs blev oprindeligt udviklet som en slags strategispil, hvor spillerens evne til at tænke kreativt og udtænke nye måder at nedkæmpe modstanderne på er afgørende. Dette gør det til en populær type computerspil for både erfarne og begyndere.

League of Legends er en af de absolut største MOBAs tæt efterfulgt af spillet DOTA 2, som også er meget populært.

Mest benyttede termer i MOBA-spil – en ordbog til LoL

Hvis du er ny til League of Legends eller MOBA-spil generelt, kan det være overvældende at lære alle de nye begreber at kende. Spilleren bruger unikke udtryk og forkortelser, og der kommer hele tiden nye ord til, som bliver populariseret i online-universet.

For at hjælpe dig på vej, har vi lavet denne liste med nogle af de mest almindelige udtryk og forkortelser, som bruges i League of Legends og andre MOBAs:  

Farm: At lasthitte creeps (mere om det nedenfor), få kills eller assists for at tjene gold. Jo mere farmede man er, desto flere penge har man til at købe bedre udstyr.

Ganking: En form for angreb, hvor man overrumpler en enkelt eller flere modstandere med flere spillere. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen.

Harass: At chikanere og forstyrre modstanderen så meget som muligt, så de ikke kan fokusere på at farme eller gøre andet vigtigt i spillet.

Creep Score (CS): Antallet af gange, en spiller har dræbt creeps eller monstre. Dette er et vigtigt mål på, hvor god en spiller er til at farm.

Pushing: At presse modstanderen ved at angribe deres tårne og inhibitor. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da tårnene begynder at falde hurtigere end normalt.

Jungling: At spille i junglen for at farme monstre og gøre det sværere for modstanderen at farme ved at “ganke” dem.

Last-hitting: At have det sidste slag på et creep eller monster, så du kan få gold. Dette kræver god timing og øvelse.

Kiting: Undgå modstanderens angreb ved at løbe og skifte retning hurtigt. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da de kan undvige modstandernes angreb.

Poke: At skade modstanderen på afstand ved at bruge sine færdigheder til at reducere deres liv. Dette er en god måde at presse dine modstandere og tvinge dem til at trække sig tilbage.

Juking: Undvige modstanderens angreb ved at løbe ind i jungle-områderne eller andre steder, som modstanderen ikke kan se. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da de kan undvige den modsatte holds forsøg på at begrænse deres bevægelse.

Stacking: At samle flere af de samme færdigheder og buffs for at øge effekten. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da de kan opbygge kraftigere buffs end modstanderen.

Tower diving: Når man springer ind i modstanderens tårn og forsøger at dræbe dem, selvom det kan være farligt. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da de kan gøre alvorlige skader på modstanderen.

Itemization: Dette er processen med at vælge de rigtige genstande til at forbedre din styrke. Der er en række forskellige genstande, der kan hjælpe dig med at øge din styrke.

Split pushing: En strategi, hvor man splitter holdet op, så nogle spillere pusher et lane, mens andre går ind i den anden side af map’et. Dette kan give det angribende hold et stort overtag i kampen, da de kan fokusere på to forskellige områder samtidigt.

Macro play: Den overordnede strategi, der styrer det langsigtede spil. Dette kan omfatte ting som at skabe økonomisk overlegenhed, farme bedre og holde kontrol med strategiske dele af map’et.

At være fed: En spiller som har fået utrolig mange kills eller penge, og dermed er utrolig stærk i spillet.

Late game: De sidste minutter i spillet, hvor alle er meget stærke og ethvert træk kan slutte spillet.

Leash: Man “leasher”, når man hjælper sin jungler med at dræbe det første monster for ham/hende.

Skill-shot: En bestemt type angreb, som kræver at man sigter og rammer. Disse angreb er derfor sværere at ramme, men laver ofte mere skade end almindelige auto-angreb.

Armor: Nedsætter den skade man tager fra fysiske angreb.

Magic resist: Nedsætter den skade man tager fra magiske angreb.

Tank: En type champion eller itemization, som kan holde til meget skade.

Hvordan spiller man League of Legends?

League of Legends er som sagt et strategispil, hvor to hold på fem spillere kæmper mod hinanden for at nå det endelige mål:At destruere modstanderens base.

For at opnå dette skal man først og fremmest beskytte sin egen base samtidig med, at man angriber modstanderens base. I løbet af spillet vil der dukke forskellige monstre op, som man kan bruge til at hjælpe sig selv og sine holdkammerater.

Nogle af disse monstre er mere stærke end andre, og det er blandt andet her, strategien kommer ind i billedet.

For at komme godt igang med League of Legends anbefales det, at man følger tutorialen i starten af spillet. Her lærer man grundlæggende om de forskellige elementer i spillet, såsom champions, maps, objekter og mål. Derudover kan man selvfølgelig se tutorials på YouTube eller finde online guides og vejledninger.

Endelig kan det være en god ide at spille med venner eller andre erfarne spillere, da man på den måde hurtigere lærer de forskellige elementer i spillet.

Hvordan forløber et League of Legends spil?
Det første trin i et LoL spil er at vælge din champion. Du kan enten vælge en tilfældig champion, eller vælge en specifik champion, hvis du har en favorit eller ønsker at spille en bestemt strategi.

Når alle spillere har valgt deres champions, starter det faktiske spil!

I starten af hvert LoL spil vil der være en kort opvarmningsperiode (ca. 2 min.), hvor der typisk ikke er nogen kamphandlinger. Dette giver dig tid til at komme hen til din ønskede position på map’et, og at hjælpe din jungler, såfremt vedkommende ønsker en leash (se ordbog ovenfor).

Når opvarmningen er færdig, vil det egentlige spil begynde. Din primære opgave som spiller er at samarbejde med dine holdkammerater om at skade og ødelægge modstandernes Nexus.

Dette kan gøres ved hjælp af minions, strukturer, objekter og kontrolpunkter placeret på banen.

Du vil spille en bestemt rolle, og det er på den side af map’et, du vil bruge størstedelen af din tid. Her er, hvor du skal spille afhængigt af den rolle, du har valgt:

  • Top lane: Spilles på den øverste del af kortet. Top lane spilles typisk mod 1 modstander – nemlig modstanderens top lane spiller.
  • Mid lane: Spilles i midten af kortet. Mid lane spilles typisk mod 1 modstander – nemlig modstanderens mid lane spiller.
  • Bottom lane: Spilles i bunden af kortet. Bottom lane spilles sammen (AD Carry og Support) og typisk mod 2 modstandere – nemlig modstanderens bottom lane.
  • Jungle lane: Spilles i junglen og hjælper sine holdkammerater ved at “ganke” dem. Jungleren er også hovedansvarlig for at dræbe de neutrale monstre på banen. Disse monstre kan give holdet en række buffs (særlige evner), som gør holdet stærkere og bedre i team fights.

I den sidste fase af et LoL spil skal du forsøge at ødelægge modstandernes tårne i deres base og i sidste ende dræbe deres Nexus for at vinde spillet. For at gøre dette skal du samarbejde med dit hold og bruge dine champions’ evner til at besejre modstanderens hold.

Bag ved dit inderste tårne er såkaldt inhibitors, som skal nedlægges, inden dit hold kan få adgang til modstanderen Nexus.

League of Legends har desuden en række andre forskellige spiltyper, der hver har deres egne regler og mål, men det såkaldte “Summoners Rift” game-mode er langt det mest populære og almindelige.

Hvilke game-modes findes der i League of Legends?

De fleste game-modes kan spilles enten alene eller med venner. Nogle af de mest populære game-modes inkluderer:

5v5 Summoner’s Rift: Dette er den primære mode, der spilles i konkurrencedygtigt spil. Spillet foregår på en stor bane med tre lane, et jungleområde og en base for hvert hold. Målet er at føre dit hold til sejr ved at nedkæmpe modstanderens hold og deres base.

3v3 Twisted Treeline: Denne mode er meget lig 5v5 Summoner’s Rift, men den foregår på en mindre bane med kun to lane. Dette giver mulighed for hurtigere og mere actionprægede spil.

ARAM (All Random, All Mid): ARAM-spil foregår på en kort Summoner’s Rift-bane, hvor alle spillere vælger deres champion tilfældigt og starter midt på banen sammen. Målet med ARAM-spil er det samme som i 5v5 Summoner’s Rift, men det er mere actionpræget og hurtigere.

Hvor mange champions findes der i League of Legends, og hvilken skal du vælge?
I League of Legends findes der lige nu over 140 forskellige champions. Det kan virke overvældende, men de fleste spiller vælger en række champions, som de fokuserer på at blive gode til. Du behøver derfor ikke at lære alle champions at kende for at blive god til LoL.

Hvis du er helt ny til LoL, så undrer du dig måske over, hvilken champion der er den bedste eller letteste at komme i gang med. Der er intet endegyldigt svar på dette, da det afhænger af en masse ting. Her er nogle af de ting, du skal overveje, når du skal vælge en champion i LoL:

Først og fremmest skal du beslutte, om du vil spille en melee eller ranged champion. Melee champions kæmper normalt på den forreste linje af slaget og har stærke fysiske angreb, mens ranged champions holder sig bag ved deres holdkammerater og angriber med magiske eller “ranged” fra afstand.

Nogle gange kan det være svært at beslutte sig for, hvilken type champion du foretrækker. Du kan heldigvis altid prøve begge typer af champions, når du spiller tutorial, så du kan se, hvad der virker bedst for dig.

Dernæst skal du kigge på styrker og svagheder hos de forskellige champions – og ikke mindst de champions, som modstanderen vælger. Ideelt set vælger du i hvert spil en champion, som både komplimenterer dit hold godt og samtidig er en gene for modstandernes hold-kombination.

Udviklerne af LoL opdaterer hele tiden spillet (og de forskellige champions), og det betyder, at det konstant ændrer sig, hvilke champions der er stærkest eller “overpowered”.

Ved at se Youtube videoer og streame LoL på Twitch kan du se, hvilke champions de professionelle spillere bruger. De vil ofte have en særlig indsigt i, hvilke champions, der er stærkest i den nuværende version af spillet.

Hvad er “Masteries” og “Summoner Spells”?

Når du starter et spil, skal du som sagt først og fremmest vælge, hvilken Champion du vil spille. Men du skal også vælge to såkaldte Summoner Spells og et sæt af “Masteriers”.

Summoner Spells er et sæt af to unikke evner, der giver dig ekstra muligheder i kampen. De mest populære Summoner Spells er “Flash”, “Ignite”, “Heal” og “Teleport”:

“Flash”: Gør det muligt at teleportere din champion en kort afstand. Du kan bruge “Flash” til at undvige modstanderens jungle eller til at indhente en flygtende modstander.

“Ignite”: Du sætter “ild” til din modstander, der vil tage skade over tid. Du kan bruge “Ignite” som et sidste våben til at dræbe din modstander. “Ignite” reducerer desuden modstanderens evne til at “heale” sit liv tilbage.

“Heal”: Du får noget liv tilbage, og din champion bevæger sig hurtigt. Bruges typisk af champions på bottom lane.

“Teleport”: Du teleporterer din champion til et af dit holds tårne. Kan bruges til at komme hurtigt tilbage til dit lane eller til at “ganke” en af dine medspillere ved deres tårn. Bruges typisk af champions på top lane.

Masteries er en anden vigtig ting at tage hensyn til, når man vælger sin champion. Masteries er et sæt af fordele, som du kan personliggøre afhængigt af, hvordan du vil spille din champion. Der er mange måder at bruge masteries på – det afhænger helt af din strategi for at vinde kampen.

På forskellige hjemmesider online kan du se de mest gængse måder at sætte sine masteries på, hvis du er i tvivl om, hvordan du skal gøre i starten.

Tips og tricks til at blive god til LoL

Lol er et strategispil, og derfor er det vigtigt at have en god strategi for at blive god til spillet. Her er nogle tips og tricks, som kan hjælpe dig med at blive en bedre LoL-spiller:

1. Vælg den rigtige champion. Der er over 100 forskellige champions i LoL, og det kan være svært at vælge den helt rigtige. Tænk over, hvilken rolle du gerne vil spille i spillet, og vælg derefter en champion, der passer til din spillestil.

2. Lær de grundlæggende ting om LoL. Dette inkluderer at lære de forskellige mekanikker i spillet såsom farming, last hitting og wave-management. Du kan finde mange guides til dette online eller på YouTube.

3. Spil ofte for at øve dig. Jo mere du spiller, jo bedre bliver du til at tackle de forskellige situationer i spillet. Derudover kan du altid bruge test-matches for at øve nye manøvre.

4. Brug tid på at studere andre spillere. Se, hvordan de spiller forskellige champions, og hvilke strategier de bruger for at få at vinde. Twitch.com er et fremragende sted at se nogle af de bedste LoL-spillere i action.

5. Hold dig opdateret. Der kommer nye ting til spillet hele tiden som nye champions, items og balance ændringer, så sørg for at holde dig opdateret med disse ændringer, så du altid er opdateret, inden du starter et spil.