Hvis du interesserer dig for elektronik, computere og data, har du måske hørt, at der er en ny version af det populære styresystem Windows på trapperne. Det er ikke hver dag, ja heller ikke engang hvert år, at der kommer en ny version, så derfor er det en stor ting, når der endelig kommer en. Her dykker vi ned i opdateringen og giver dig alt, hvad vi ved om den nye version, som allerede har fået navnet Windows 11. Vi kigger blandt andet på nye funktioner, forventninger til opdateringen og ikke mindst, hvornår du kan få fingre i den og begynde at bruge den. Læs med og få mere at vide.
Rigtigt mange brugere over hele verden troede ellers, at Windows 10 ville blive den sidste version af Windows, da Microsoft ved flere lejligheder havde meldt ud, at Windows ville blive udfaset og erstattet af noget andet. Ikke desto mindre ser vi altså nu endnu en version af det utroligt populære styresystem, nemlig Windows 11 som er efterfølgeren til Windows 10. Version 11 har set dagens lys, og vi kan godt afsløre, at der er mange gode funktioner og fordele ved at opdatere til denne version.
Nyheden om Windows 11 blev lanceret i sommeren 2021, mere præcist den 24. juni ved Microsofts stort anlagte lanceringsshow, og snart vil den være at finde på hylderne verden over og altså også her i Danmark, hvor den langsomt bliver rullet ud og flere og flere vælger at opdatere og nyde godt af de mange fordele.
Når man fra Microsofts side har valgt at sende endnu en version af styresystemet på gaden, bunder det i en lang række forskellige faktorer, ligesom man også ser gode grunde til at kalde versionen for 11 og ikke 10.2 eller noget andet imellem de to tal.
Brug vejledning, når du skal i gang
Hvis du føler dig fristet til at prøve den nye version, kan du med fordel søge efter en vejledning til, hvordan det foregår, når du skal downloade og installere Windows 11. De fleste vejledninger er på engelsk, men i og med at langt de fleste mennesker her i vores del af verden, og i særdeleshed Danmark, i dag taler udmærket engelsk, vil vi mene, det er en mulighed for de fleste at benytte en vejledning på engelsk. I og med at Windows 11 efterhånden har været testet i nogle måneder, kan det dog ikke udelukkes, at man kan finde en vejledning på dansk.
Det praktiske ved at benytte en vejledning, når man skal installere en ny version af selve operativsystemet er, at man her bliver guidet til, hvordan man kan løse problemer, man måtte opleve med systemet. Netop fordi, det drejer sig om operativsystemet og altså det, man kan kalde computerens hjerte, er det utroligt vigtigt at kunne finde hjælp til at komme videre, hvis der skulle opstå problemer.
Det er dog langt fra alle, der støder på forhindringer med at installere eller bruge Windows 11, men hvis uheldet er ude, er det nyttigt at kunne finde hjælp. Det kan hurtigt blive kritisk, hvis man eksempelvis sidder og er midt i eksamensskrivningen eller noget andet vigtigt, og man får problemer med styresystemet, så derfor anbefales det at anskaffe sig en vejledning, inden man går i gang.
Store forventninger til Windows 11
At dømme efter det, vi har erfaret under vores først test af Windows 11, er der noget at glæde sig til for alle Windows entusiaster. Der er tale om en lang række forbedringer, herunder et opdateret og strømlinet design, men også en væsentlig bedre måde til at fremsøge og hente apps ned på. I Windows 11 har Microsoft Store fået en ordentlig overhaling, hvilket betyder, at det nu er muligt at bruge Android apps fra Amazon App Store.
Med denne nye feature kan du nu downloade den populære app TikTok samt en lang række andre sjove og brugbare apps. Dette er noget, som vi ved, mange Windows brugere i lang tid har efterspurgt, og nu er det er det altså muligt.
Selvom der i Windows 11 ses diverse små fejl og forbedringspotentialer, ser det dog alt i alt meget lovende ud, og der er ingen tvivl om, at denne opdatering vil være til glæde og gavn for millioner af Windowsbrugere i hele verden og altså også her i Danmark. Selvom Mac har vundet stort indpas hos blandt andet studerende og således har taget en stor bid af markedet, er der stadig rigtigt mange, som foretrækker Windows.
Gratis opdatering til Windows brugere
Hvis du på nuværende tidspunkt benytter Windows 10, har vi en god nyhed til dig, for hvis din computer opfylder de dog temmelig strenge minimumskrav, som Microsoft af sikkerhedsmæssige årsager har indført, kan du få en gratis opdatering af Windows 11. Dette kan spare dig for mange penge, og man kan altså næsten sige, at der er tale om en tidlig julegave, hvis din computer altså vel at mærke lever op til kravene.
Når Microsoft har valgt at stille så strenge krav, handler det om sikkerhed. I den verden, vi lever i, udsættes vi oftere og oftere af ondsindede angreb fra cyberkriminelle, som har gjort det til deres levevej at stjæle og misbruge vores oplysning eller at afpresse brugerne for penge. Der foregår et konstant kapløb mellem brugerne og de cyberkriminelle, og som softwareudvikler er man nødt til hele tiden at være et skridt foran.
Noget af det tryggeste inden for IT
Også Microsoft arbejder målrettet med at tilbyde deres brugere den højeste grad af sikkerhed, således at man som Windows bruger kan føle sig tryg, når man bruger sin computer, uanset om det handler om arbejde, studier eller for den sags skyld sine familiebilleder eller tilgår sin netbank.
Inden du læser videre, vil vi informere om, at der pt hersker en smule forvirring om, hvad disse systemkrav skyldes i forhold til komponenten TPM, som står for Trusted Platform Module, men på nuværende tidspunkt er det vores klare opfattelse, at Microsoft vil fastholde sit krav om, at din computer benytter version 2.0 af TPM for at kunne køre en fuldt understøttet version af Windows 11.
I de følgende afsnit, vil vi dykke ned i hvad Windows 11 kan tilbyde. Vi vil blandt andet komme ind på de vigtigste af de nye funktioner samt en lang række andre ting, så hæng på og bliv klogere på dit nye operativsystem.
De kolde facts
Hvad er Windows 11?
Windows 11 er efterfølgeren til Windows 10, og altså seneste nye version af operativsystemet Windows. Windows 11 kan ikke bruges til Mac men altså kun Windows computere. Windows 11 har ikke indflydelse på, hvor de sider man i sin browser besøger er hostet, og dermed kan man altså også med denne opdatering besøge sider, der er hostet hos hostingpalvelu.net og alle andre steder.
Hvornår kommer Windows 11?
Windows 11 forventes at blive tilgængelig den 5. oktober, så endnu er der altså lidt tid at glæde sig i.
Hvad koster Windows 11?
Windows 11 er, som vi var inde på tidligere i artiklen, gratis, hvis du allerede kører med Windows 10 og din pc lever op til Microsofts sikkerhedskrav.
Windows 11 udgivelsesdato
Windows 11 kommer på gaden den 5. oktober. Det bekræfter Microsoft, og der er ingen grund til at tro, at denne dato vil blive rykket, så derfor er det den 5. oktober, man kan forvente at få adgang til den nye opdatering. Nyheden om denne dato er også set hos Intel og i diverse pressemeddelelser, så derfor kan man altså føle sig ret sikker på, at den 5. oktober er dagen, hvor det bliver muligt at opdatere til Windows 11.
Som nævnt er der tale om en gratis opdatering, hvis man altså lever op til de krav, vi tidligere har været inde på. Hvis man er kvalificeret, vil man få besked fra Microsoft om opdateringen og behøver altså ikke selv at søge efter den.
Der findes dog en undtagelse, og den drejer sig om, at hvis man køber en helt ny bærbær computer, vil den være udstyret med Windows 11 fra starten. Det afhænger dog af, hvilken computer, der er tale om, men vi ved, at blandt andet Huawei har indgået et samarbejde med Microsoft, som betyder, at deres nye bærbare computere vil være udstyret med Windows 11. Hvornår dette træder i kraft vides ikke med sikkerhed, og således er det ikke sikkert, at du i skrivende stund kan købe en ny bærbar pc, som kører med det nye system, her må du spørge din forhandler.
I takt med at lanceringsdatoen for opdateringen nærmer sig, har Microsoft oplyst, at PC Health Check værktøjet vil blive opdateret, således at eksisterende Windows brugere kan se, om deres computere er kvalificeret til en gratis opdatering.
På samme måde som Apple hvert år opdaterer deres operativsystem macOS kommer Windows også til fremover at tilbyde en årlig opdatering med nye funktioner, fejlrettelser og andre ting, hvilket mange Windows brugere utvivlsomt vil glæde sig over.
Hvordan downloader man Windows 11?
Siden Microsoft annoncerede af den nye version af Windows, har de på udviklerkanalen opdateret Insider-builds, og hvis du vil prøve det, kan du med fordel søge efter en guide til, hvordan du downloader Windows 11. Opdateringen kan tilgås på betakanalen og indeholder som allerede nævnt flere forbedringer, herunder adgang til Microsoft Store.
Du kan med fordel sikre dig, at din pc er tilmeldt Microsofts insiderprogram, inden du prøver opdateringen, og vel at mærke under forudsætning af, at din pc opfylder kravene. Vi anbefaler dog, at du prøver på en pc, som ikke er din primære computer, da der som nævnt er diverse småfejl med opdateringen. Disse fejl forventer vi, bliver udbedret i de følgende mindre opdateringer og måske endda inden den 5. oktober, men for at være på den sikre side, kan du med fordel afprøve systemet på en ikke kritisk computer.
Hvis du kører Windows 7 eller senere, kan du hos for eksempel Lenovo finde vejledninger til, hvordan du kan afprøve den nye version, men her skal man dog være opmærksom på visse forbehold.
Hvis du oplever problemer med Windows 11, kan det være en mulighed at nedgradere til Windows 10 og altså komme tilbage til den version, man kørte før og ved, virkede. Nedgraderingen skal ske i Indersider-builds, men det er kun muligt inden for de første 10 dage efter du har installeret Windows 11. Alternativt skal du foretage en ren installation.
Hvilke minimumskrav er der til Windows 11?
At opgradere sin pc’s operativsystem er noget, mange mennesker ser som en stor ting, og det er derfor relevant at overveje, om det er noget, man ønsker at gøre hurtigst muligt, eller om det er bedre at vente. Herudover er der en række minimumskrav til, hvorvidt det overhovedet kan lade sig gøre. Microsoft har allerede været ude og informere om kravene til den nye version, men disse kan blive ændret, i takt med at udgivelsen kommer tættere på og Microsoft får feedback fra brugere, der har prøvekørt systemet.
Man kan dog med fordel starte med at læse det supportindlæg, som Microsoft har udarbejdet, og som indeholder information om, hvordan man registrerer om ens computer har TPM 2.0 og altså dermed kan køre Windows 11. Både AMD, Intel og flere andre vil gøre deres maskiner i stand til at køre Windows 11, og meddeler at både processorer og grafikkort vil være kompatible, når opdateringen går i luften den 5. oktober.
Dette kræves for at kunne køre Windows 11
Processor: Mindst 1 GHz med minimum to kerner på en kompatibel 64-bit processor eller SoC
RAM: Mindst 4 GB
Ledig harddisk: 64 GB
System firmware: UEFI, Secure Boot-kompatibel
TPM: Trusted Platform Module 2.0
Grafikkort: DirectX 12 eller nyere med WDDM 2.0-driver
Skærm: 720p, 8-bit per farvekanal med minimum 9-tommer diagonal
Herudover skal du være opmærksom på, at der for at køre Windows 11 Home kræves internetforbindelse samt en Microsoftkonto for at udføre førstegangsopsætningen af styresystemet eller ved skift af enhed fra Windows 11 Home i S-tilstand.
Nye funktioner i Windows 11
Som nævnt er der en lang række forbedringer i Windows 11 opdateringen, og Microsoft hævder da også, at Windows 11 vil være deres ubetinget mest sikre version til dato. Dette er noget af en påstand, men indtil videre har vi ikke grund til at betvivle dette.
Blandt de mange forbedringer kan blandt andet nævnes, at opgavebjælken i den nye version hedder dock og desuden er optimeret til muse- og touchkomponenter. I opdateringen ser man også helt nye og banebrydende multitasking funktioner med Snap Layout, som gør det muligt på en praktisk og lethåndterbar måde at arbejde med flere vinduer på skærmen og arrangere dem i sektioner og kolonner.
I Windows 11 er sundhedstjek appen blevet gentænkt. Her til du blive guidet til eksempelvis at skrue ned for lysstyrken, hvis appen registrerer, at dette kan være en fordel for dig, og her kan du også skifte til batterisparetilstand og en række andre ting.
Med den nye funktion Snap Groups kan du let gå tilbage til tidligere snappede vinduer fra din dock, og således kan du nemt gå til eksempelvis din e-mail-app, browservindue eller andet uden først at være nødt til at snappe dem tilbage til den tidligere visning.
Windows 11 understøtter desuden flere skærme, og Windows 11 husker de tidligere indstillinger for de vinduer, der var på den pågældende skærm, når du igen tilslutter en ekstern skærm.
Mere brugervenlig installationstid
En af vores favoritforbedringer i Windows 11 er den forventede installationstid for opdateringer. Her kan man se, hvor længeopdateringen vil tage og dermed vælge at vente med opdateringen til et senere tidspunkt, hvor det eventuelt passer bedre. Hvem har ikke prøvet at ville lukke ned og gå hjem fra arbejde, men lige ville foretage en opdatering, blot for at måtte vente i lang tid på at den blev færdig. Det slipper man altså for i den nye version, hvor man blot kan udskyde opdateringen, til man har tid.
En anden meget brugbar forbedring i Windows 11 er, at at Teams nu optræder i docken, således at det er nemt at deltage i videoopkald og online møder. På sigt kan man spekulere på, om Skype helt vil forsvinde fra Windows, da flere og flere vælger i stedet at benytte netop Teams.
Også selve designet har fået en overhaling i Windows 11, og i den nye version får du bedre muligheder for at administrere de programmer, du køber og eksempelvis caste dem til dit TV. I den gendesignede app butik finder alle de populære apps som eksempelvis Pinterest, Disney+, Adobe Creative Cloud og mange andre. Også WPA-, EWP- og Win32-apps kan du finde i Microsoft Store. Hvis du er ude efter Android apps kan du også finde dem i den nye Microsoft store, her foregår det via Amazon App store, og her kan også hente TikTok og mange andre, som du kan bruge på din computer eller tablet.
Sådan kan du gøre din Windows 11 til din helt egen
Med Windows 11 vil ingen være i tvivl om, at der her er tale om en helt ny version af Windows, for udover alle de nye funktioner er designet også nytænkt og har fået et langt mere opdateret og moderne udtryk, end vi kender fra Windows 10 og tidligere versioner. Vi kan ikke garantere, at du synes om det, men her på redaktionen er vi meget positive på det.
Skulle designet ikke falde i din smag kan du dog let sætte dit helt eget præg på det, for i Windows 11 kan du tilpasse styresystemets udseende og altså personificere det, så det passer til dine preferencer. Det kan du gøre på flere måder, men den letteste er ved at vælge et andet tema, og er der flere at vælge mellem, og du kan hente endnu flere i Microsoft Store.
Når det handler om designet er det stadig muligt at benytte de kendte tilpasningsmuligheder som eksempelvis en personlig skrivebordsbaggrund som kan være et fastlåst billede eller en serie af billeder som skifter, og du kan justere systemets farveindstillinger. Herudover kan du ændre i proceslinjen, og her er der altså endnu en mulighed for at gøre din Windows 11 til din helt egen.
Kendte problemer med Windows 11
Som det næsten altid er tilfældet med en helt ny og stor version af et operativsystem, er der også i forbindelse med Windows 11 flere småfejl og mindre problemer, og dette på trods af, at det gennem en tid har været i beta via Insider programmet. Dette er dog absolut ikke ualmindeligt, når man går i luften med så stor en opdatering.
Der er dog ikke tale om graverende problemstillinger, og hertil skal siges, at ikke alle brugere har haft problemerne, så der er ikke umiddelbart grund til at afholde sig fra at opdatere til Windows 11 på denne baggrund, hvis man gerne vil det.
På Microsofts statusside for Windows 11 vil man se, at der kan forekomme kompatibilitetsudfordringer med Intel Killer-netværksdrivere. Disse kan gøre hjemmesider og videostreaminger tunge og langsommelige. Der desuden rapporteret problemer med hukommelseslækager, og nogle brugere har registreret at ved lukning af forekomster med File Explorer frigives ikke den RAM, der var blevet brugt.
Der er altså ikke tale om meget store problemer med opdateringen, men det kan ikke afvises, at der vil komme flere rapporteringer om fejl ind i takt med at den rulles ud og stadig flere tester den i beta.
Hvad koster Windows 11?
Som vi allerede har været inde på tidligere, er det muligt at hente Windows 11 helt gratis og uden omkostninger, hvis du i forvejen kører med Windows 10 og lever op til Microsofts krav for at komme i betragtning. Dermed er der altså tale om en version, hvor langt de fleste brugere ikke skal have penge op af lommen, og det kan ingen have noget i mod.
Heller ikke hvis man vælger at købe en ny computer, hvor Windows 11 allerede er installeret, koster det ekstra, for her er det en del af den nye computer.
Alt i alt er vi her på redaktionen imponerede over Windows 11 og ser frem til, at denne nye version bliver rullet ud og gjort tilgængelig for alle. Med de mange nye muligheder og ikke mindst den opdaterede brugerflade træder Windows med denne opdatering ind i en ny tid, hvor brugerfunktionalitet og lækkert design går hånd i hånd. Tilbage er der kun at sige tillykke med Windows 11, og god fornøjelse med at bruge den, uanset om det foregår på bærbar computer, stationær computer eller måske en tablet.