Sådan defragmenterer du din harddisk i Windows 8

I tidligere versioner af Microsoft Windows havde systemværktøjet Diskdefragmentering den opgave at defragmentere computerens harddisk. Ved regelmæssig defragmentering af data på harddisken var det muligt at reducere load-hastigheden på programmer og services i Windows generelt. I Windows 8 har Diskdefragmentering ændret navn til “Defragmenter og optimer dine drev” og i denne artikel viser vi hvordan du anvender funktionen.

Via Startskærmen i Windows 8 skal du bringe sidepanelet frem og klikke på knappen “Søg”. Vælg at søge under “Indstillinger” og indtast “Defragmenter” og vælge det resultat du får præsenteret.

Du får nu “Optimer Drev” dialogvinduet frem og herfra ligner det hele lidt mere sig selv. Du kan bla. se ui hvor høj grad dine drev er fragmenterede – dvs. om data og filer ligger hulter til bulter, hvorfra opgaven er at defragmentere drevet. I vores tilfælde er alle drev OK og “0% fragmenteret”, men de er heller ikke blevet analyseret endnu – det gør vi i følgende.

Som udgangspunkt er alle drev konfigureret til at blive defragmenteret på ugentlig basis. Du kan f. eks ændre i dette ved at klikke på “Skift indstillinger”.

Næste skridt er at analysere hvert drev og se om der er behov for defragmentering af det. Vælg et drev og klik på “Analysér”. Er resultatet over 15-20% bør du defragmentere det med det samme. Det gør du ved at klikke på knappen “Optimer”.

Vær opmærksom på, at Optimer Drev i Windows 8 er et systemværktøj med standard funktioner. Microsoft har altid inkluderet det i deres versioner af Windows, men du kan downloade software til defragmentering af din harddisk fra tredjeparts udviklere som er væsenligt mere effektivt. Vi vil anbefale at du prøver Smart Defrag fra IObit – det er gratis og en del mere avanceret end det indbyggede systemværktøj i Windows 8.