Hvad er Roaming?

Roaming er egentlig et ord som flittigt bliver brugt i det daglige i både medierne, men også i almindelige samtaler. Selvom begrebet har eksisteret i årevis, er det ikke sikkert at alle er helt med på, hvad det egentligt handler om. Men det er faktisk ganske relevant at kende til og særligt i forhold til, når man rejser til udlandet. I denne artikel forklarer vi nærmere, hvad roaming egentlig drejer sig om og hvorfor det har relevans for dig.

Roaming har betydning, når man er tilsluttet en internet-og teleforbindelse trådløst. Det handler altså om data og telekommunikation, som indebærer at man skifter fra sit eget mobilselskab og hopper over på et andet. Det betyder således at hvis du rejser til udlandet med dit danske abonnement og roamer – altså er online, så hopper det over på ét af de netværk, som er gældende på din destination. Det andet teleselskab bruger således transmission til både at sende og modtage data.

Roaming er gratis i EU

Roaming kostede engang penge, når man var ude at rejse og det kunne faktisk blive en dyr fornøjelse. Det betød at når man skulle online fra udlandet på sin mobil, så kunne man forvente en dyr telefonregning der ventede efterfølgende. Nu er det til gengæld gratis ved mange teleselskaber og langt nemmere end det var engang. Det betyder at der er færre bekymringer, hvis man tjekker de sociale medier, skal kommunikere, arbejde eller hygge sig med spelhallar.com, når man er ude i den favne verden.

De nye regler omkring EU roaming trådte i kraft tilbage i 2017, så vi skal faktisk ikke langt tilbage i tiden siden det var en dyr funktion. Udover EU roaming er der også nogle andre lande, som er inkluderet i denne aftale. Dette gælder både Norge, Lichtenstein og Island. Det er dog ikke sådan at der er frit dataforbrug, når man roamer i EU og det er vigtigt at være opmærksom på, når man rejser.

Roaming – helt generelt

Begrebet roaming er altså et ord som dækker over både data på mobilen, men også telefon opkald og sms’er. Ordet bruges i forbindelse med, når man bruger sin mobil eller tablet som er tilknyttet en anden operatørs datatransmission. Altså har du normalt Telia i Danmark, som operatør og rejser til et andet land i EU, kan det være at du kommer til at benytte Vodafone eller et andet Roaming betyder på at dansk strejfning’. At roame – at strejfe.

Når du hopper over på et andet mobilnetværk, så sker det ofte helt automatisk på din telefon. Mange telefoner har nemlig indstillingen om, at den skal søge automatisk for at finde det bedste. Du kan dog også manuelt vælge ét af dem som dukker op og slå den automatiske funktion fra.

Dataforbrug og roaming

Mobildata handler om internettet – altså at være online på din enhed. Det er ganske forskelligt, hvor meget data forskellige personer har hver måned i deres abonnementer og det spiller også en rolle i udlandet ved roaming. EU roaming er dog inklusiv i de fleste abonnementer, dog er det begrænset hvor meget data man kan bruge.

Det er typisk langt mere data man får inklusiv herhjemme, hvis man er bosat her og mindre i forhold til generel EU roaming. Det hænder ofte at mange bruger al deres roaming .når de er på ferie uden at tænke over det. Det er nemlig sådan, at apps opdaterer i baggrunden på telefonerne og det bruger meget data. Derudover bruger man også en del data, når man surfer online eller streamer. Man kan dog bevidst slå data roaming fra, på sin telefon hvis man vil spare på data, når man rejser.

Man kan følge med i sit dataforbrug nemt og hurtigt på sin telefon under indstillinger og mobildata/forbindelse. Man får således oplyst hvor mange GB, MB eller KB man har brugt.

Du skal ikke bekymre dig om en stor regning

Siden disse EU regler omkring roaming trådte i kraft tilbage i 2017, er det altså muligt både at bruge data, men også at foretage opkald og sende sms’er. Og dette er uden, at man skal frygte en ekstra regning. Det er nemlig således at man er beskyttet i forhold til store regninger for datatrafik, da teleselskaberne vil spærre for forbruget, når ens regning cirka ligger på 465kr. Når man er ved at nå dette loft ved cirka 80%, så får man desuden en meddelelse fra sit teleselskab omkring dette.

Lande med EU roaming

Hvilke lande der er inklusiv i forhold til roaming og et mobilabonnement varierer. Det er derfor altid en god idé at tjekke op på dette, hvis msn skal ud at rejse. Dog er der typisk følgende lande inklusive:

Bulgarien

Belgien

Cypern

Estland

Finland

Frankrig

Grækenland

Holland

Island

Irland

Kroatien

Italien

Letland

Litauen

Luxemburg

Malta

Polen

Portugal

Rumænien

Slovakiet

Slovenien

Spanien

Østrig

Ungarn

Tyskland

Tjekkiet

Sverige

Derudover er der også EØS landene, Norge, Lichtenstein og Island som er inkluderet i denne aftale. Storbritannien som dækker over England, Skotland, Nordirland og Wales er indtil videre stadig dækket ind under free roaming, men det kan med tiden ændre sig efter Brexit.

Hvor meget roaming har du behov for?

Behovet kan være forskelligt fra person til person. Det kommer først og fremmest an på, hvor meget man generelt bruger nettet og telekommunikation når man er i et andet EU land. Det kommer også an på, hvor lang tid man skal være afsted.

For længerevarende ophold kan det nogle gange bedre betale sig at købe et taletidskort med data på destinationen, f.eks. et turists sim som det også typisk kaldes. Det samme gør sig gældende, hvis man arbejder online og har behov for at være på i mange timer dagligt, også selvom man er i udlandet.

Mange mobilabonnementer herhjemme i Danmark tilbyder en del GB roaming til EU brug, men har man pre-paid sims som også kendes bedst som forudbetalte simkort så kan det være mindre. Dog kan man ofte tanke op, således at man atter igen får nok GB til EU roaming. Det kan dog blive en dyr fornøjelse, hvis man hver eller hver anden dag, skal tanke op på destinationen.