Hvad er persondata egentlig?

0
163

Dette indhold er sponsoreret

Vi hører om det hele tiden, og vi får at vide fra bl.a. medierne, hvor vigtigt det er, at håndtere persondata sikkert og korrekt. Det er måske bare ikke altid så nemt at gennemskue, sådan noget med data og lovgivning, så hvad er persondata?, og hvad indebærer det, at håndtere persondata korrekt og efter lovgivningen? Du kan få et lille overblik her, som du kan bruge som springbræt, til at få mere viden om persondata og i sidste ende føle dig sikker i hvad persondata er for en størrelse, og hvordan man håndterer dette korrekt. 

Hvorfor det er vigtigt?

Hvis en virksomhed ikke overholder persondataloven, og håndtere persondata korrekt og forsvarligt, kan det gå hen og have store konsekvenser. I Europa gives der store bøder, hvis retningslinjerne ikke overholdes, så derfor er det ekstremt vigtigt, at have fokus på håndteringen af personfølsomme oplysninger, og at kunne besvare det simple spørgsmål: Hvad er persondata? Det kan også give et meget dårligt omdømme, hvis der kommer fokus på, at en virksomheds eller organisations håndtering af persondata har ført til identitetstyveri eller krænkelser.

Forskellige persondata

Der findes både almindelige- og følsomme persondata, som bruges til at identificere en person. De almindelige personoplysninger er fx. navn, fødselsdato og adresse, hvor de følsomme persondata kræver, at man er mere forsigtig med håndteringen. Følsomme persondata er nemlig sådan noget som politisk overbevisning, helbredsoplysninger og genetiske data. “Hvad er persondata?” er altså ikke et ligeså simpelt spørgsmål, som det lyder.

Sådan skal persondata håndteres

Det er vigtigt at tjekke fuldstændig op på håndteringen af persondata på datatilsynets hjemmeside, for at være helt sikker på, hvad lovgivningen præcis lyder på. Nogle gode huskeregler er, at du skal være skarp på at skelne mellem almindelige persondata, og følsomme persondata. Det er vigtigt, fordi de skal håndteres forskelligt, med forskellig grad af forsigtighed. Generelt er en god regel, at håndtere persondata som noget, du låner fra en anden. Når man låner noget, så giver man det ikke bare videre, og man afleverer det tilbage, når man har brugt det. Det allervigtigste råd må være, at spørge om vejledning, hvis du er i tvivl om spørgsmålet “Hvad er persondata?”. Det er altid bedre at være sikker, når det gælder håndteringen af personlige oplysninger og fx. kunder. I andre situationer er måske godt nok at prøve sig frem, men lige med det her, så går den ikke. Der skal være styr på sagerne, for ikke at ende i noget, som er svært at komme ud af igen. 

Tidligere artikelSikkerhed når du bruger din computer
Næste artikelBedste apps og online spil i App Store

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her