Grundlæggende introduktion til Windows 8

Hvis du lige har installeret Windows 8 og for første gang stifter bekendtskab med den nye Metro Style brugerflade, så kan det hele virke ret forvirrende. I denne lille artikel vil vi gennemgå nogle grundlæggende observationer i forbindelse med Windows 8 og hvordan du navigerer rundt i styresystemet. Nogle observationer kan virke banale, men husk på at artiklen også tager udgangspunkt i de mest basale funktioner i Windows 8.

Noget af det første du møder i Windows 8 er Start menuen også kaldet Metro Style. Metro er udviklet af Microsoft og blev oprindeligt anvendt i virksomhedens smartphone Windows Phone 7. Metro Style, eller stilen, er et forsøg på at holde fokus på indhold fremfor fremtoning. Typografien, skrifttypen, er fremtrædende og designet gør brug af store bokse med grafiske elementer som tydeliggør boksens anvendelsesområde.

Noget af det første man lægger mærke til i Windows 8 er, at det velkendte Skrivebord og Startknappen er forsvundet – ikke helt, men Metro brugerfladen og Skrivebordet er å en måde adskilt fra hinanden. Der er allerede en app/genvej til Skrivebordet og den hedder “Desktop”. Klikker du på den kommer du til mere vante omgivelser.

Hvis vi tager udgangspunkt i Skrivebordet i Windows 8, så ligner det sig selv omend Startknappen har Microsoft, af uransagelige årsager, valgt ikke at implementere. Det virker decideret tåbeligt, men det kan heldigvis hurtigt ordnes – artiklen “Genskab Startknappen i Windows 8” viser hvordan du får Startknappen tilbage.

I tidligere versioner af Windows aktiverede et klik på Startmenuen en oversigt, hvor du havde adgang til Alle Programmer, samt genveje til Kontrolpanel, Computer, Netværk osv. Klikker du på din nye Startknap i Windows 8, så ryger du tilbage til Metro. Det skal man lige vende sig til.

Skrivebordet i Windows 8 kan du håndtere og manipulere med på eksakt samme måde som i Windows XP, Windows Vista og Windows 7. Du kan oprette mapper ved at højreklikke på baggrunden, trække rundt med ikoner og mapper, samt trække programmer ned på værktøjslinjen og fastgøre dem der.

Højreklikker du på et program på værktøjslinjen kan du altid frigøre og fjerne det igen via kommandoen “Unpin this program from taskbar”.

Du kan også højreklikke på værktøjslinjen og vælge “Properties” (Egenskaber) for at ændre udseende på værktøjslinjen – f. eks kan du bruge små knapper til at markere elementerne på linjen, du kan ændre værktøjslinjens placering, friggøre værktøjslinjen og meget mere.

Det næste du kan gøre for at få Windows 8 til at ligne gode, gamle Windows igen er, at bringe nogle praktisk ikoner tilbage på Skrivebordet. Højreklik på Skrivebordet og vælg “Personalize”.

Klik efterfølgende på “Change desktop icons”.

Du kan nu bringe Computer, Netværk, Kontrolpanel og Brugermappen tilage som standardikoner på Skrivebordet. Afkryds hver boks og klik på “Apply”.

Du kan trække rundt med de nye ikoner og placere dem dér, hvor det passer ind i dit kram. Via f. eks Computer og Kontrolpanel har du adgang til de gængse funktioner og drev i Windows – præcis som i Windows Vista og Windows 7.

Kan du huske funktionen “Vis Skrivebord” som var populære i Windows XP, forsvandt i Windows Vista og kom tilbage i en minimeret version i Windows 7? “Vis Skrivebord” kan du også anvende i Windows 8 – i nederste højre hjørne, ved siden af uret, kan du klikke og alle aktive vinduer bliver minimeret. En smart funktion, hvis du har mange vinduer åbne og har brug for hurtigt at komme tilbage til Skrivebordet.

Nu har vi dækket de grundlæggende navigationer og funktioner på Skrivebordet, så nu er det tid til at kigge nærmere på Metro. Det er nemlig Metro som er anderledes, men har sine højdepunkter så snart man bliver fortrolig med dem.

Fra Skrivebordet kan vi komme til Metro på mange måde. De to nemmeste er enten at klikke på Windows-tasten på dit tastatur eller Startknappen i nederste venstre hjørne.

Når du kigger på Metro, så har Microsoft allerede placeret en del elementer klar til brug. Det er bla. e-mail, musik, video, Internet Explorer, billeder osv.

Men du kan også selv tilføje nye elementer som f. eks standardprogrammer i Windows. Jeg kunne godt tænke mig at afspille en musik CD, imens jeg skrev denne artikel så det var nærliggende at bringe Windows Media Player på banen. Start med at højreklikke i Metro og vælg “All Apps” i nederste højre hjørne.

Find Windows Media Player på listen og højreklik på ikonet. Der kommer nu et slags rette-tegn udfor ikonet.

I nederste venstre hjørne skal du vælge “Pin to Start”. Tilbage i Metro er Windows Media Player nu fremkommet. Du kan trække rundt med ikonet og placere det andetsteds, hvis du ønsker det.

Så snart du klikker på Windows Media Player vil du starter programmet og første gang skal du klikke igennem et par trin. Derefter åbner Windows Media Player på Skrivebordet og du kan afspille CD, musikfiler osv.

Hop tilbage i Metro for nu skal vi til at bruge nogle af de programmer eller apps som Microsoft har udviklet til Windows 8. Vi kan starte med at opsætte vores e-mail program. Klik på ikonet/elementet/app’en “Mail”.

Du bliver nu bedt om at logge ind med din Microsoft konto. Dette er ikke en ny slags konto, men samme konto du tidligere brugte til MSN Messenger, Hotmail, Live Mail og alle de andre Microsoft services. Indtast din e-mail, kodeord og klik på “Sign in”.

Du bliver bedt om at tilføje nogle oplysninger for din egen sikkerhed. Det er bla. telefonnummer og alternativ e-mail adresse, hvis du skulle miste dit kodeord etc.

Herefter er du logget ind og har adgang til en del flere funktioner.

Du kan se at elementer “People” nu er blevet aktivt og viser alle de kontaktpersoner du har i dit netværk. Via “Calender” kan du se din kalender og tilføje begivenheder. Via “Messaging” kan du chatte med dine kontaktpersoner over MSN Messenger.

Oppe i øverste højre hjørne kan du se dit brugernavn. Klik på det og vælg “Change account picture”.

Du har nu mulighed for at tilføje et billede til din brugerkonto. Du kan ændre billedet på opstartsskærmen, ændre login og meget mere.

Under menupunktet “General” har du adgang til en del avancerede funktioner som f. eks at skifte sprog, geninstallere Windows, ændre systemindstillinger og meget mere.

Det var en foreløbig introduktion til Windows 8 og nogle grundlæggende observationer i forhold til navigation og funktioner.