Jussi Adler-Olsen er en af Danmarks mest populære krimiforfattere, og er især kendt for den filmatiserede bogserie Afdeling Q. Selvom han også har udgivet andre bøger tidligere i sin karriere, er det derfor dette, som han er mest kendt for til dags dato.
Indhold
Hvem er Jussi Adler-Olsen?
Jussi Adler-Olsen er født Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen i 1950 i København. Gennem sin opvækst har han ofte været tæt på sindssygehospitaler gennem sin fars arbejde som sexolog og psykiater. Han blev student fra Rødovre Statsskole i 1970, og kom gennem sin universitetsuddannelse ind på flere forskellige fag, da han blandt andet studerede medicin, samfundsfag og filmvidenskab. Gennem sit studie begyndte han også sin karriere som redaktør og korrekturlæser gennem forskellige tegneserier og magasiner.
Senere grundlagde han også selv Forlaget Donna, og blev headhuntet som administrerende direktør i tegneserieforlaget Interpresse. Han startede desuden med at udgive faglitteratur i 1980’erne, og udgav sine første skønlitterære romaner i 1990’erne. Hans største gennembrud kom dog med Afdeling Q-serien, som han begyndte med den første bog i 2007, og han har efterfølgende solgt over 27 millioner bøger internationalt og i Danmark alene omkring 3 millioner.
Gennembrud og Afdeling Q-serien
Serien Afdeling Q blev hurtigt populær efter udgivelsen af den første bog, og bøgerne har været på flere internationale bestsellerlister, heriblandt The New York Times. Afdeling Q serien følger hovedpersonerne Carl Mørck, Assad, sekretæren Rose Knudsen samt andre, som støder til gennem serien, og beskriver, hvordan det nedprioriterede politihold løser barske, blodige mysterier, såsom i den første bog Kvinden i Buret, hvor de skal finde en kvindelig politiker, som formodes død.
Bøgerne er især blevet populære på grund af de relaterbare karakterer, samt den satiriske humor, der bliver blandet ind i de indviklede historier. Derudover har bøgerne en samfundskritisk vinkel, som blandt andet sætter fokus på magtmisbrug i samfundet. Den nyeste bog i serien Døde sjæle synger ikke, som allerede har fået gode anmeldelser, har han dog ikke været alene om at skrive, da han har samarbejdet med Line Holm og Stine Bolther i skriveprocessen.
Skrivestil og temaer
Som tidligere nævnt, så beskæftiger han sig primært med krimigenren i sin nutidige karriere, hvor han bruger den klassiske spændingsopbygning med stigende barske og mørke temaer blandet med samfundskritik og humor, som har ramt læserne både i Danmark og internationalt. Derudover har han sine dybdegående karakterer, såsom Carl Mørck og Assad, som læseren lærer godt at kende gennem bøgerne.
Han gør i øvrigt godt brug af at tale til læsernes empatiske side, så de bedre kan knytte sig til hovedpersonerne. Det sociale engagement og politiske temaer gør især bøgerne relevante i dagens samfund, og går derfor dybere end bare den ‘sædvanlige’ krimi-spænding og kan sætte gang i læsernes egne tanker om samfundet.
Jussi Adler-Olsen Bøger
Tidlige udgivelser af skønlitteratur:
- Alfabethuset (1997)
- Og hun takkede guderne (2003)
- Washington dekretet (2006)
Afdeling Q serien:
- Kvinden i Buret – Afdeling Q nr. 1 (2007)
- Fasandræberne – Afdeling Q nr. 2 (2008)
- Flaskepost fra P – Afdeling Q nr. 3 (2009)
- Journal 64 – Afdeling Q nr. 4 (2010)
- Marco effekten – Afdeling Q nr. 5 (2012)
- Den grænseløse – Afdeling Q nr. 6 (2014)
- Selfies – Afdeling Q nr. 7 (2016)
- Offer 2117 – Afdeling Q nr. 8 (2019)
- Natrium Chlorid – Afdeling Q nr. 9 (2021)
- 7 m2 med lås – Afdeling Q nr. 10 (2023)
- Døde sjæle synger ikke – Afdeling Q nr. 11 (2025)
Tegneserier:
- Sprækken (2019)
Hvor kan man læse Jussi Adler-Olsens bøger?
Jussi Adler-Olsens populære bøger findes i de fleste store boghandlere, såsom Saxo og Bog & Idé, men også i mange mindre boghandlere. Derudover kan mange af dem også findes på biblioteker, samt på streamingtjenester såsom Mofibo eller BookBeat, eller som lydbog eller e-bog på eReolen. Af andre spændende krimier, så er den som dræber absolut også værd at overveje.
Filmatiseringer og TV-serier
Grundet den store popularitet er flere af hans bøger blevet filmatiseret. Af Afdeling Q-serien er disse indtil videre blevet filmatiseret med Nikolaj Lie Kaas i rollen som Carl Mørck: Kvinden i buret (2013), Fasandræberne (2014), Flaskepost fra P (2016), Journal 64 (2018), Marco effekten (2021) og Den grænseløse (2024).
Derudover udgiver Netflix en engelsksproget serie ud fra bøgerne under navnet Department Q som får premiere 29. Maj 2025.
Personlige udfordringer og sygdom
Selvom det går godt med karrieren, er det dog ikke alt som går godt. Han har nemlig været syg af flere omgange og har senest fået konstateret uhelbredelig knoglemarvskræft. Det betyder dog ikke, at hans forfatterkarriere stopper her, da han stadig har planer om flere udgivelser både indenfor og udenfor Afdeling Q.
Ofte stillede spørgsmål
Hvilken rækkefølge skal man læse Afdeling Q-bøgerne i?
Afdeling Q-bøgerne skal læses i den rækkefølge de er udgivet, det vil sige: Kvinden i buret, Fasandræberne, Flaskepost fra P, Journal 64, Marco effekten, Den grænseløse, Selfies, Offer 2117, Natrium Chlorid, Syv m2 med lås, og til sidst Døde sjæle synger ikke.
Hvad fejler Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen har været syg af flere omgange, og er senest blevet uhelbredeligt syg med knoglemarvskræft.