9 gode tips til forbedringen af hastigheden på din Mac

0
752

Findes der egentlig noget mere irriterende end en langsom computer? Det kan være roden til alt ondt, så hvorfor ikke med det samme forbedre hastigheden, så du ikke behøver at bøvle med en alt for lav ydeevne? Det kan dog være svært at holde et overblik over, hvad der egentlig påvirker hastigheden på din Mac, og derfor får du her en grundig guide til nogle af de mest oplagte områder, du med fordel kan optimere, så du får hastigheden tilbage på din maskine.

Pas på din hastighed – pas på din RAM

RAM er et begreb, som du vil støde på flere gange i denne artikel, men også noget, du bør kende til, når det kommer til din computers hastighed. En RAM er nemlig selve maskinens arbejdshukommelse og der, hvor programmer, komponenter og anden data bliver opbevaret, så det kan åbne hurtigere, næste gang du skal bruge det. Gør derfor dig selv en tjeneste, og lad være med at lade en masse programmer køre på samme tid, og prøv at begrænse antallet af faner, der er åbne. Allerede her vil du opleve en forbedret ydeevne. Alternativt kan du opgradere din RAM med en større model – det gør sig dog kun gældende for de ældre Mac-modeller, medmindre du vil ud og købe en helt ny. Jo mere RAM, jo bedre.

Luk fanerne efter dig

Noget, der i høj grad også har betydning for computerens RAM, er netop antallet af faner som nævnt ovenfor. Det er derfor en god idé at sørge for at lukke fanerne, når du er færdig med at bruge dem – også selvom det er noget vigtigt. Mac har heldigvis udviklet den såkaldte ’læseliste’, som du finder til venstre i adresselinjen, men også muligheden for at lave et bogmærke. De to kan med fordel bruges til at gemme de vigtigste faner – uden at have dem åbne. I denne forbindelse kan det også være med til at forbedre ydeevnen markant, hvis du sletter din cache efter dig.

Hold orden i dit system

Formår du alligevel at overbelaste din RAM, begynder din computer at trække på harddisken, hvor resten af programmerne, komponenterne og dataene bliver opbevaret. Et oplagt område at holde styr på stumperne er derfor også din harddisk. Her kan du med fordel holde øje med, hvor meget plads du har brugt på din Mac ved at klikke på Apple-logoet i venstre hjørne, vælge ’Om denne Mac’ og derefter finde fanen ’Lagringsplads’. Her kan du se, hvilke områder der måske kunne trænge til en oprydning. Sørg for at tømme papirkurven, slette filer fra overførsler, og eksporter eventuelt noget af din data over på en ekstern harddisk.

Overvej, hvilke programmer du egentlig skal bruge

I denne forbindelse er en vigtig pointe desuden at holde orden i dine programmer. Som årene går, får man hentet programmer ned, som man måske ikke skal bruge efter et stykke tid. Disse laver ikke andet end at optage plads på din harddisk – og måske bruge RAM – og dermed sløve din computer. Det kan derfor være en rigtig god idé at få ryddet op i dine programmer jævnligt. I denne forbindelse er det også vigtigt at understrege betydningen af at lukke programmerne helt ned, når du er færdig med dem. Det gøres ved hjælp af ’cmd + q’.

Skrivebordet skal være ryddeligt

Nøjagtigt som dit skrivebord i virkeligheden har din Macs skrivebord også bedst af at være pænt og ryddeligt. Det giver dig ikke blot et godt overblik – om det er i den virkelige eller digitale verden – men forbedrer også computerens ydeevne, idet den faktisk bruger overvejende meget energi på at have tonsvis af dokumenter, billeder og mapper liggende. Få organiseret dine dokumenter i mapper, læg dem ind i computerens ’dokumenter’-fane, eller hold i det mindste antallet af mapper på skrivebordet på et minimum.

Hold Spotlight og Time Machine i kort snor

Da Apple udgav funktionen Time Machine, var det nærmest revolutionerende, og det har formentlig reddet mange med en backup-funktion. I samme stil er det nok de færreste, der kommer igennem dagen uden på et tidspunkt at bruge computerens Spotlight til at søge. Om end de to funktioner er gode og rare at have, bruger de altså meget plads og optager meget ydeevne. Du kan dog forbedre denne væsentligt ved at holde Spotlight og Time Machine i kort snor. Under computerens indstillinger skal du finde ’Spotlight’, klikke på fanen ’Privat’ og tilføje ekstern harddisk til listen ved hjælp af det lille ’+’-ikon. Når du har gjort det, sikrer du dig, at Spotlight ikke af sig selv indekserer eksterne harddiske.

Husk, at din Mac også nogle gange har brug for søvn

Nøjagtigt ligesom dig selv har din computer altså også godt af at få ro engang imellem. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge den i visse perioder, men blot at den har godt af at blive slukket engang imellem. Det gør nemlig, at den får tid til at rydde op i sin buffer og give hardwaren en opfrisker, hvilket ultimativt forbedrer hastigheden – noget, der i øvrigt også gælder for iPhone og iPad. Lad være med at springe over, hvor gærdet er lavest, og klap låget i, men sørg for at få genstartet computeren også.

Animationerne kan virke sløvende for de gamle

Har du en Mac af ældre dato, kan funktioner som de automatiske animationer være sløvende for computerens ydeevne. Det er blandt andet i proceslinjen, du skal være opmærksom. Funktioner som ikoner, der forstørres, når musen holdes hen over eller hoppende programmer, når de åbnes, kan alt sammen være med til at sænke ydeevnen markant på de ældre modeller, da det bruger utroligt meget energi. Overvej derfor, om ikke du kan nøjes med at have en stillestående linje i bunden af din Mac – for hastighedens skyld.

Hold hele tiden programmerne ajour

Om du har en ny eller gammel computer, er det altid en god idé at holde både computeren og dens programmer opdaterede. I systemindstillingerne kan du med fordel sørge for, at programmerne automatisk opdaterer i baggrunden, når der kommer en ny opdatering ud. Har du programmer, der ikke er hentet via App Store, kan du ofte højreklikke på dem og manuelt søge efter opdateringer. På den måde sikrer du dig, at dine programmer og din Mac hele tiden kører optimalt.

Tidligere artikelGør din computer hurtig med AVG PC TuneUp
Næste artikelMangler du en ny computer?