Introduktion til Sony PlayStation 5

I denne artikel ser vi nærmere på Sony PlayStation 5, så hvis du interesserer dig for gaming på PlayStation, kan du med fordel læse med her. Vi ser blandt andet på, hvad der gik forud for PlayStation 5, nogle af forskellene på PlayStation 5 og Xbox, og vi giver dig svarene på nogle af de spørgsmål, der ofte stilles om PlayStation 5.

Sony er kendt for at være først med det nye, og det gælder både indenfor TV, radio og altså også spillekonsoller, og siden 1994 har Sony været kendt i spilleindustrien med deres banebrydende konsoller, som millioner af brugere hver dag benytter.

Sonys første spillekonsol, nemlig PlayStation 1 udkom på det amerikanske marked for snart 30 år siden og har altså dermed næsten tre årtier på bagen. Denne første konsol blev hurtigt en succes og opnåede meget store salgstal over hele USA. Springer vi frem til 2005 havde denne første PlayStation solgt 100 millioner eksemplarer, og det det den første spillekonsol til at gøre nogensinde.

Efter en tid valgte Sony at lancere efterfølgeren til PlayStation 1, nemlig PlayStation 2. Denne blev endnu mere populær end dens forgænger og har solgt svimlende 155 millioner eksemplarer. Efter den store succes med PlayStation 2 begyndte andre producenter at komme på banen, og med konkurrenten Microsofts Xbox blev markedet mere opdelt, og Sony havde ikke længere de fakto monopol på spillekonsoller.

PlayStation 3 solgte derfor kun 87 millioner eksemplarer, men der blev generobret markedsdele med PlayStation 4 som i skrivende stund har solgt næsten 117 millioner eksemplarer.

Selvom disse nu historiske konsoller var utroligt populære er fokus nu på den nye generation af konsoller, og særligt PlayStation 5 har fået stor opmærksomhed.

PlayStation 5 er den nyeste af Sonys spillekonsoller og så dagens lys i 2020. Der er ingen tvivl om, at denne model kunne have solgt endnu flere end det var tilfældet, men verdenssituation med komponentmangel og forsyningsproblemer betød, at Sony ikke kunne levere i forhold til efterspørgslen.

PlayStation 5 i detaljer

PlayStation 5 var på udgivelsestidspunktet i meget høj kvalitet i forhold til andre samtidige konsoller. En af de ting, der kendetegner denne nye generation af konsoller er, at de nu kan opnå mere end de hidtige 30 FPS. Det har været et stort problem ved tidligere modeller, at de været begrænset til 30 FPS, for dette er for mange gamere et udtryk for en forældet konsol, især for dem som er vant til minimum 60 FPS, som man kender fra PC-gaming.

Med PlayStation 5 er Sony ikke bare kommet op på 60 men hele 120 FPS og har således sprængt rammerne for, hvad der tidligere var muligt, når det gælder FPS.

Også konsollens øvrige komponenter har fået et løft, så spillene i dag kan nydes i overordentlig høj kvalitet.

PlayStation 5 kan købes både i en standardmodel og en digital udgave. På den digitale version af PlayStation 5 spiller du digitalt, og konsollen har intet diskdrev. Du skal derfor vælge standardversionen, hvis du gerne vil kunne indsætte fysiske spil i din PlayStation 5.

Hvad er forskellen på PlayStation 5 og Xbox Series X?

Det kan være svært at vælge mellem de store kanoner inden for spillekonsoller, og hvis du også spekulerer på, hvilken du skal købe eller ønske dig, så læs videre, hvor vi ser på nogle af forskellene mellem PlayStation 5 og Xbox Series X.

Disse to kæmper har gennem mange år domineret markedet og slås konstant om at være den største og vinde markedsdele fra den anden. Særligt på spillene er der forskelle, og det er måske det parameter, som mest adskiller de to fra hinanden. De har nemlig begge spil som er unikke og kun kan spilles på den givne konsol. På den svenske side Ps5spel.se kan du læse om alle de nye og fede spil til PlayStation 5.

Vi har foretaget en sammenligning af de to seneste spillekonsoller fra de to producenter, og vores konklusion er, at der ikke er meget store forskelle på dem, men dog mindre forskelle her og der. En af de største forskelle på dem er spillene, der tilbydes. Herudover har Xbox Series X lidt bedre specifikationer med eksempelvis en bedre CPU og GPU samt lidt mere lagerplads end PlayStation 5.

Ofte stillede spørgsmål om PlayStation

Her på redaktionen modtager vi mange spørgsmål om PlayStation 5, og måske har du selv undret dig over forskellige ting omkring denne fede spillekonsol. Her vil vi forsøge at svare på et par af de spørgsmål, som flest læsere gerne vil have svar på. Hæng på og bliv klogere.

Hvorfor er PlayStation 5 blevet dyrere?

Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at de fleste ting er blevet dyrere de seneste måneder. Det skyldes flere forskellige ting, blandt andet forsyningsproblemer på grund af lukkede havne i forbindelse med pandemien men også, at der mange steder er komponentmangel og mangel på nogle af de metaller, der bruges til at producere konsollerne.

Sony har ganske enkelt ikke kunnet følge med den store efterspørgsel på PlayStation 5, der var særligt udtalt netop under pandemien, hvor alle skulle være derhjemme og have tiden til at gå med noget, for eksempel at spille. Når der er mangel på noget, stiger prisen, og det gælder desværre også for PlayStation 5 og andre spillekonsoller.

Er der forskel på PlayStation 5 og PlayStation 5 Digital edition?

Det korte svar er ja. Standardversionen af PlayStation 5 sælges med hele arsenalet af tilbehør, herunder et drev til at indsætte fysiske spil, som vi kender det fra de tidligere modeller. Den digitale version af PlayStation 5, nemlig PlayStation 5 Digital Edition er produceret uden diskdrev og forudsætter derfor, at du køber dine spil digitalt. Ønsker du dig spil i julegave er det derfor vigtigt for giveren at vide, om du bruger standardversionen af PlayStation 5 eller om du har den digitale version.

Hvad koster en PlayStation 5?

PlayStation 5 er ikke en billig konsol, men her skal man huske på, at avanceret teknologi, som der netop er tale om her, koster. Man kan være heldig at få fingrene i en PlayStation 5 for omkring 6.500 kr., men mange steder koster den mere end det.