Sådan fungerer WiFi

0
290

Wireless Fidelity, mere kendt som WiFi, er en type trådløst netværk, der tillader enheder at forbinde til internettet uden brug af kabler eller ledninger. Det har revolutioneret den måde vi bruger internettet på, ved at gøre det mere nemt og tilgængeligt. I denne artikel vil vi se på, hvad WiFi er, hvordan det fungerer, og hvordan man kan optimere det.

Hvad er WiFi?

Trådløst Fidelity (WiFi) er en populær teknologi, der gør det muligt at få trådløs internetforbindelse. Det er en form for trådløst netværk, der kræver en router til at oprette forbindelse. De fleste routere i dag er trådløse og bruger WiFi-signaler til at forbinde enheder, der har indbyggede WiFi-kort. WiFi-signaler transmitteres gennem radiobølger, normalt ved 2,4 GHz eller 5 GHz frekvenser.

WiFi er ikke den hurtigste type internetforbindelse, men der er flere måder at optimere dens ydeevne på og gøre det mere sikkert, f.eks. ved brug af kryptering eller VPN fra https://parasvpn.org/. I denne artikel vil vi give tips og tricks til at forbedre din WiFi-signalstyrke og sikre din forbindelse.

Hvordan fungerer WiFi?

WiFi bruger en enhed kaldet en router, der fungerer som en sender, til at sende information via radiobølger. Routeren omdanner informationen til radiobølger, som kan modtages af enheder med et indbygget WiFi-kort. Disse enheder omfatter smartphones, tablets, bærbare computere, stationære computere, tv’er, printere og kameraer m.m..

De to vigtigste frekvenser, der bruges af WiFi, er 2,4 GHz og 5 GHz. 2,4 GHz-båndet er den mest almindeligt anvendte frekvens, men den kan blive overbelastet, hvilket påvirker dens hastighed. 5 GHz-båndet er hurtigere, men har en kortere rækkevidde.

Hvordan kan man optimere WiFi-ydeevnen?

Selvom WiFi er en nem måde at forbinde til internettet på, er det ikke altid det hurtigste. Hastigheden på din internetforbindelse afhænger i sidste ende af, hvor hurtig en hastighed du får leveret af din internetudbyder. Der er dog ting du kan gøre, for at optimere din WiFi-ydeevne.

Beskyt din forbindelse

Et af de vigtigste ting at gøre, når du opretter dit WiFi-netværk, er at sikre det med en stærk adgangskode. Alle WiFi-signaler skal krypteres med en adgangskode, kendt som en sikkerhedsnøgle, for at beskytte dit netværk mod uautoriseret adgang. Uden kryptering kan andre bruge din internetforbindelse, hvilket kan sænke din internethastighed og udgøre en sikkerhedsrisiko.

Når du opsætter din router, skal du ændre standardadgangskoden og bruge en stærk sikkerhedsnøgle. Jo længere adgangskoden er, jo bedre, da det bliver sværere at knække. Brug også en blanding af store og små bogstaver, tal og symboler for at skabe en kompleks adgangskode, der ikke kan gættes let. Husk dog, at du skal kunne huske din kode – så undgå alt for meget kompleksitet.

WEP, WPA og WPA2 er de tre typer kryptering, der bruges til WiFi-netværk. WPA2 er den mest sikre og anbefalede mulighed, da den giver en længere sikkerhedsnøgle. WEP og WPA er dømt til at være sårbare over for hacking og er ikke lige så sikre som WPA2.

Placer din router strategisk

Rækkevidden af WiFi-signaler afhænger af flere faktorer, herunder typen af router, du har, miljøet det er i, og antallet af tilsluttede enheder. Et typisk WiFi-signal, der kører på 2,4 GHz-båndet, har en indendørs rækkevidde på ca. 50 meter og en udendørs rækkevidde på ca. 100 meter. Men tykke vægge og metalstrukturer i dit hjem eller kontor kan forstyrre signalet og reducere dets rækkevidde.

For at få det bedste WiFi-signalområde, skal du placere din router et centralt sted, så signalet kan dække så stort et areal som muligt. Hvis dit hjem eller kontor er stort, kan du overveje at tilføje en WiFi-extender, der øger rækkevidden af dit WiFi-signal.

For at forbedre din WiFi-forbindelse kan du også prøve at skifte til en mindre trafikeret kanal. WiFi-signaler på samme kanal kan interferere med hinanden og forringe signalstyrken. Ved at vælge en mindre trafikeret kanal kan du reducere interferens og forbedre dit signal.

Endelig kan andre trådløse enheder, såsom mikroovne, Bluetooth-enheder og babyalarmer også forstyrre dit WiFi-signal. Hvis du oplever problemer med din WiFi-forbindelse, kan du prøve at flytte dine trådløse enheder væk fra din router eller slukke for andre trådløse enheder, der kan forstyrre dit signal.

Brug en WiFi-extender og Mesh netværk

Hvis du har brug for at udvide dit WiFi-netværksområde, kan du overveje at bruge en trådløs rækkeviddeforlænger, ellers kendt som en WiFi-extender. En WiFi-extender vil fange og reflektere signalet fra din router til et andet område af huset. Dette giver dig mulighed for at udvide rækkevidden af dit trådløse netværk og reducere ”døde hotspots”.

En WiFi-extender fungerer ved at modtage det trådløse signal fra din router og udsende et stærkere signal til andre områder af dit hus eller kontor. Du kan forbinde en WiFi-extender direkte til en Ethernet-port på din router for bedste ydeevne.

En anden mulighed er at bruge en mesh-netværksløsning. Dette er et netværk af routere, der arbejder sammen for at give dig et bredere trådløst netværk med stor rækkevidde. Mesh-netværksløsninger har en høj hastighed og bred dækning, men de koster mere end traditionelle routers.

WiFi uden for hjemmet

WiFi kan også findes uden for hjemmet på offentlige steder som biblioteker, caféer, lufthavne og togstationer. Disse steder kræver ofte en adgangskode eller registrering for at få adgang til deres WiFi-netværk. Det er vigtigt at være forsigtig, når du bruger offentlige WiFi-netværk, da de kan være sårbare over for hacking, phishing og andre sikkerhedsrisici.

Hvor køber man det bedste Wi-Fi

Ligesom i mange andre lande, er der mange forskellige udbydere af internetforbindelser i Danmark. Derfor kan det være overvældende at vælge en udbyder. Hvis du er i tvivl, kan du overveje disse ting, før du foretager dit valg:

Hastighed

Det er forskelligt, hvilken hastighed du skal have, alt efter hvad dit behov er. Skal du game eller streame film, bør du overveje en meget høj hastighed, f.eks. omkring 500 mb/s Download og Upload. Er det derimod til at surfe på eller skrive, kan du nøjes med 100 mb/s.

Dækning

Selvom der er mange forskellige udbydere, er der ikke altid lige så god dækning rundt omkring i landet for alle udbydere. Inden du foretager dit valg, skal du overveje at kigge på, hvad andre forbrugere i dit område har prøvet og hvad, der har fungeret bedst for dem. Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur har oprettet hjemmesiden Tjek Dit Net, hvor du kan se alle udbydere af internet i Danmark og dækningen rundt omkring.

Service

Det siger måske sig selv – men med et elektronisk produkt som dette, vil man nogle gange have brug for kundeservice. Det vil være en god idé at se på, hvordan forbrugere har anmeldt udbyderne i forhold til deres service, f.eks. ved brug af Trustpilot.

Pris

Måske har du et budget, som du skal overholde, og det er ikke altid de samme priser du får, ved de forskellige udbydere. Hold dig gerne inden for et budget, men husk ikke at gå på kompromis med kvaliteten.

Tidligere artikelGuide til streaming
Næste artikelHvad er Apple Pay?