Tweak Windows XP

0
634

I denne lille guide vil vi vise hvordan du kan tweake dit Windows XP. Vi vil i guiden om Tweak Windows XP anbefale gode freeware programmer og samtidigt præsenterer nogle tweaks til Windows XP som du selv kan foretage uden større besværligheder.

Først vil vi komme med en generel definition af selve ordet “tweak“, så alle vores læsere er med på hvad begrebet dækker over.

Tweak: “betyder at foretage mindre ændringer for at gøre noget hurtigere eller mere effektivt. I nogle tilfælde kan tweak også betyde at rette en almindelige fejl, så stabilitet eller hurtighed opnås.”

Når vi skriver, at formålet med denne guide er at vise måder hvorpå du kan tweake Windows XP, så betyder det ganske enkelt, at vi vil vise nogle måder hvorpå du kan gøre dit Windows XP hurtigere, mere stabilt og effektivt.

Få Windows XP til at slukke hurtigere

Du kan tweak lidt i indstillinger til dit Windows XP og dermed undgå, at du skal vente i længere tid på at Windows lukker ned. Du skal ind og redigere i registreringsdatabasen, så vær sikker på du tager en backup inden du kaster dig ud i det.

Læs vores guide til Backup af registreringsdatabasen i Windows XP

Sådan gør du:

Klik på Start og vælg Kør. I kommandofeltet skal du skrive ”regedit” og klikke Enter.
Vælg -> HKEY_CURRENT_USER -> Control Panel > Desktop.
Dobbelt-klik på HungAppTimeout og sænk værdien fra 5000 (millisekunder ~ 5 sek.) til 1000 (~ 1 sek.).
Dobbelt-klik på WaitToKillAppTimeout og sænk værdien fra 20000 (~ 20 sek.) til 1000.
Vælg HKEY_USERS -> .DEFAULT > Control Panel > Desktop og ændre de same værdier som i nr. 3 og 4.
Vælg HKEY_LOCAL_MACHINE -> System -> Current Control Set -> Control.
Dobbelt-klik på WaitToKillAppTimeout og sænk værdien fra 20000 til 1000.

Deaktiver indekseringen i Windows XP

Indekseringen i Windows XP bruger store mængder RAM hukommelse til at opdatere lister over de filer du har på din computer.

Disse lister bruges, når du foretager en søgning på din PC og Windows XP tjekker derfor listerne i stedet for en global søgning. Men søger du ikke efter filer på din PC hver eneste dag, så kan du med god samvittighed deaktivere indekseringen i Windows XP.

Sådan gør du:

Klik på Start -> Indstillinger -> Kontrol Panel.
Dobbelt-klik på ikonet for Tilføj/Fjern Programmer.
Klik på Tilføj/Fjern Windows Komponenter.
Du skal nu bare fjerne fluebenet udfor Indexing Services (på danske Indeksering). Klik Næste.

Konverter filsystemet fra FAT til NTFS

Filsystemet i Windows XP er den måde eller struktur som data på din harddisk bliver arrangeret. Som udgangspunkt, så er filsystemet under Windows XP FAT. FAT (File Allocation Table) blev udviklet til MS-DOS, men tiden er desværre løbet fra FAT og her kommer NTFS ind i billedet.

NTFS (New Technology File System) bliver brugt som standard under alle Windows versioner efter Windows XP. NTFS er hurtigere og mere stabilt end FAT.

Du kan nemt ændre filsystemet i dit Windows XP og helt uden at miste den data du har liggende på din harddisk.

Sådan gør du:

Klik på Start -> Programmer -> og start Kommandoprompten.
I Kommandoprompten skal du selvfølgelige vælge bogstavet på dit primært drev/harddisk – f. eks “C:”.
Du skal nu skrive kommandoen i “C:”
CONVERT C: /fs:ntfs
Du kan selvfølgelig udskifte drev-bogstavet “c” med et andet drev.
Nu vil din computer boote og starte konverteringen af dit filsystem uden tab af data.

Freeware til tweak af Windows XP

En af de nemmeste måder at tweake Windows XP på er at installere et freeware program og lade den klare besværet for en. Fordelen er, at du slipper for at rode med ændringer i f. eks registreringsdatabasen eller lignende systemfiler. Det tager en del tid og mange brugere er glade for at slippe for det.

Derfor er freeware programmer til tweak af Windows XP særdeles populære, men som så mange andre programmer skal du være varsom med hvilke du bruger. Der findes et væld af freeware programmer, der lover at tweake dit Windows perfekt, men ender med at ødelægge systemfiler eller slette halvdelen af din harddisk – dem skal du undgå.

Vi har i denne guide udvalgt de freeware tweak programmer som vi mener er bedst og som vi samtidigt kan stå inden for – der er gratis at bruge, indeholder ikke reklamer eller spyware og så kan de opnå resultater.

TweakUI XP – er udviklet af Microsoft selv, så det siger sig selv at kvaliteten er i top. TweakUI XP er en del af PowerToy programmerne, der hjælper Windows-brugere med en lang række ting. Med TweakUI XP kan du rette en lang række mindre indstillinger i Windows XP og personliggøre funktioner i Windows XP.

TweakNow PowerPack – er nok det bedst freeware tweak program til Windows og så virker det med alle versioner fra Windows XP op til Windows 7. TweakNow PowerPack har overvældende mange funktioner, der både hjælper dig med at tweake systemindstillinger, forøge hastigheden, reparere fejl og skabe mere plads på din harddisk. Et suverænt og brugervenligt tweak program.

TuneXP – er et meget effektivt tweak program til Windows, der dog er bedst egnet til brugere med en større tekniske viden og forståelse for processer og services i Windows. TuneXP bør derfor kun anvendes med omtanke, men så kan du også få mange spændende indstillinger og tweaks ud af programmet – TuneXP er freeware.

Tidligere artikelSådan fjerner du en dual-boot fra Windows
Næste artikelGratis download af Windows 7