Hvorfor du skal bruge en VPN

0
341

Mange forbinder en VPN med torrents eller lignende, men sandheden er at der er flere årsager til hvorfor du skal anvende en VPN.

Hvad er en VPN?

Hvis du ikke kender til begrebet VPN, så står der for Virtual Private Network eller Privat virtuelt netværk. Årsagen til at anvende VPN er hovedsageligt sikkerhed og anonymitet. Selvom du har en firewall og virusprogram på din PC, så er dit netværk stadig sårbart. Det er nemlig sådan at en firewall og virusprogram kontrollerer hvad der kommer ind på computeren, men hvad med den information du sender ud.

Virksomheder bruger VPNs til få adgang til andre netværk, enheder eller ansatte som ikke er på samme fysiske adresse eller LAN. Ved at bruge en VPN sørger virksomheder også for at deres data er krypteret, hvis de er på et offentligt netværk.

Når du bruger en VPN, så starter du ofte et program eller åbner en browser på din computer, hvor du logger ind med din personlige information. Det du egentlig gør er at logge på en computer andetsteds i verdenen. De to computere ser om de kan verificere hinanden, når de engang har gjort det oprettes en forbindelse og din internet kommunikation er nu sikker.

Vigtigste information omkring en VPN

Selvom alt du laver på nettet ikke er privat, såsom søgninger efter ”lejebolig København”, så er rigtig meget af din personlige information tilgængelig hvis man har adgang til din computer. En VPN gør din computers internetforbindelse sikker og sørger for at alt din data er krypteret, så ingen kan lurer hvad du laver på nettet.

Hvis du kender det fra arbejdet, hvor du kan logge på netværket fra Thailand eller Spanien eller fra skolen eller dine kammerater bruger det til at få adgang til Netflix USA fra Danmark det er samme funktion. VPN sørger nemlig for at din fysiske adresse ændres til den computer, som din computer er tilkoblet.

Brugere af VPN

Det er forskellige grunde til hvorfor folk bruger VPN i dag, her er en liste over de mest typiske og hvorfor de bruger VPN i dagligdagen.

Den studerende/arbejdende: Meget af deres arbejde forgår på deres arbejdsnetværk, og det er noget de skal have adgang til på trods af hvor de måtte befinde sig. Deres computer forbindes derfor sikkert med en anden computer/server, som derefter kalder op til internettet.

Den sikkerhedsorienterede: Det kan være de ofte befinder sig på et overvåget netværk, eller at de vil forsikre sig imod usikre offentlige netværk. Denne person bruger en VPN for at holde alt data personligt og krypteret og så der ikke er nogle der kan ”sniffe” netværket. Man er udsat, hvis man anvender offentlige netværk såsom café netværk eller lignende, det er ikke svært at lurer forbindelsen – den sikkerhedsorienteret vil gerne have alt sin data sikret, og vil ikke have nogle skal vide hvad han søger på, eller hvor meget han har fået tilbage med hjælp fra sin erstatningsadvokat.

Den internationale: Den internationale vil have adgang til så meget content, som overhovedet muligt. Denne person vil se Netflix USA og ville kunne gå på Facebook fra lande, som ikke tillader adgang til siden. De ved godt at selv med den bedste forhandlingsteknik, så kan man ikke få adgang til alt. Der er internet radio, programmer og sider med mere, som er begrænset til specielle lande eller kontinenter – som man kun kan få adgang til via VPN.

Hvad skaber en god VPN?

Der er nogle forskellige funktioner som skaber en god VPN. Vi lister de mest relevante herunder, der er mange forskellige funktioner til hvad der skaber en VPN – vi har bare valgt at forklarer dem som vi finder mest relevante.

Lokation: For at have den bedst mulig rækkevidde, så er det vigtigt af din VPN har udgange i forskellige lande, så du har adgang til mest mulig tv eller begrænset data. En anden ting at have in mente er at hvis du er nervøs over folk der aflurer din data, så kan det være en god idé at bruge en udenlandsk service. Samtidig så skal man tage højde for hvilket land der er tale om, hvis der er USA, så er servicen tvunget til at følge den amerikanske lovgivning og så kan servicen bliver forceret til at aflevere kundeinformation til staten.

Logging: Logging er, at dine udbyder af VPN ikke gemmer dine information. Selvom alt din information er krypteret for fremmede, så går din data igennem din VPN udbyder, så din udbyder har adgang til din data. Derfor er det vigtigt at du har tillid til din udbyder. Hvis du går op i dette, så er det vigtigt at du undersøger udbyders privatsikkerheds politik inden du benytter servicen, heri vil de nævne om de logger din data eller ej. Dertil skal der også huskes, at hvis udbyderen ikke logger informationen, så kan de heller ikke give informationen videre.

Anti-Malware: En VPN sikre dig ikke imod Malware, men nogle VPN har anti-malware scannere i systemet, som er med til at gøre dig mere sikker. VPN som har denne service er selvfølgelig også lidt dyre.

Pris: En god tommelfingerregel er at en gratis VPN vil logge dine data. Det er altid vigtigt at gå igennem deres sikkerhedspolitik og tjekke deres holdning til de mest væsentlige ting. Oftest er det VPN som man betaler for på abonnement, som tager dine private informationer mest seriøst.

Tidligere artikelAntivirus til din Android mobiltelefon
Næste artikelIT-tips til din virksomheds online interface

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her