Hjælp til Vista

0
432

Hvis dit Vista starter langsomt eller bare virker sløvt, når du kører programmer og spil? Så har vi her hjælp til Vista og tips til hvordan du kan optimere dit Vista. Vi har små tips og tricks, der skal fungerer som en hjælp til Vista og forbedre din brugeroplevelse.

Vista er blevet udskældt for at bruge alt for mange system ressourcer på ligegyldige funktioner og grafiske effekter, der reelt kun trækker ydelse i Vista ned. En hjælp til Vista kan være at tweake og ændre på en del af disse funktioner, så dit Vista bruger færre system ressourcer og bliver hurtigere.

De følgende tips og tricks har vi valgt at præsentere i den rækkefølge vi anbefaler vi benytter. For det første skal du oprette et Gendannelsespunkt, så du altid kan gendanne dit Vista, hvis der opstår problemer.

Opret et Gendannelsespunkt

Du bør oprette en Gendannelsespunkt i Vista som fungerer som en backup af dit Vista som det ser ud netop nu. Du vil derfor altid kunne genskabe din gamle version af Vista, hvis du får brug for det.

 • Klik på Start -> Alle Programmer -> Tilbehør -> -> Systemværktøjer -> Systemgendannelse
 • Afkryds Opret et gendannelsespunkt
 • Navngiv og klik på Opret

Brug ReadyBoost

Hvis du har et USB-stick, så kan du bruge ReadyBoost til at gøre Vista hurtigere. Har du ikke en USB-stick kan det faktisk godt betale sig at købe en USB-stick på f. eks 521 MB (koster under 100 kr.) og dermed aktivere ReadyBoost.

 1. Sæt dit USB-stick i USB-porten i din computer
 2. Når Vista lader det lille vindue “poppe” op skal du vælge “Gør systemet hurtigere” og klikke OK.
 3. ReadyBoost bruger din USB-stick til at gemme midlertidige Vista-filer på, så dit system ikke belastet af det.

Defragmenter din harddisk

Har du ryddet op på din harddisk, så er det et “must” at defragmentere din harddisk. Du kan enten bruge det indbyggede værktøj i Vista kaldet Diskfragmentering eller bruge Defraggler som vi varmt kan anbefale – Defraggler er gratis at bruge og har flere avancerede funktioner.

 1. Du finder Diskfragmentering i Vista ved alle vælge Start -> Alle programmer -> Tilbehør – Systemværktøjer -> Diskfragmentering
 2. Download Defraggler og installer programmet
 3. I Defraggler skal du markere den harddisk du vil defragmentere og klikke på menupunktet Action -> Defrag Drive

Defraggler vil nu ordne placeringen på alle din filer, så Vista hurtigere kan finde rundt og samtidigt slette ubrugelige filer – du får både et hurtigere Vista og mere plads på harddisken

Nedjuster de grafiske elementer

Hvis dit Vista virker sløvt og du har en lidt ældre PC, så kan du nedjustere de grafiske elementer i Vista og dermed frigøre mere RAM i Windows til programmer, spil og surf på Internettet. Det er især de grafiske elementer som påvirker ydelsen i Vista negativt.

 1. Vælg Start -> Højreklik på Denne Computer -> Egenskaber
 2. Vælg Avancerede Systemindstillinger -> Indstillinger ved siden af Ydeevne
 3. Du har nu mulighed for at ændre på de Visuelle Effekter og fravælge effekter du finder overflødige. Det optimale resultat får du ved at klikke på “Juster til den bedste ydelse”, men så ligner dit Vista også noget fra Commador 64 tiden
 4. Vælg eventuelt Brugerdefineret og eksperimenter selv med indstillinger indtil du er tilfreds

Slå sidepanelet fra

Sidepanelet i Vista suger en hel del kraft ud af din PC, så længe det er aktivt. Bevares, sidepanelet er praktisk, men du kan frigøre en del system ressourcer ved at slå sidepanelet fra. Det er op til den enkelte brugere om sidepanelet kan undværes.

 1. Højreklik på sidepanelets ikon i nederste højre hjørne
 2. Vælg nu Egenskaber og fjern krydset fra “Start sidepanelet, når Windows starter”

Hold styr op opstarten i Vista

Hver gang du genstarter Vista, så starter en del programmer automatisk op sammen med Vista. Nogle af disse programmer er vigtige systemværktøjer som Vista hele tiden bruger. Hold styr på opstarten i Vista ved at følge dette lille tip.

 1. Vælg Start og skrive “msconfig” og klik på Enter
 2. Vælg nu fanebladet Start
 3. Under Start kan du se alle de programmer, der start op sammen med Vista. Da vi skrev dette tip fandt vi f. eks spor af et gammelt CRM program, der stadigvæk påvirkede vores opstart i Vista. Det er blot at fjerne fluebenet ved det ønskede program og Vista sørger for at de ikke starter længere

Opdatere dine drivere regelmæssigt

Et overset aspekt ved at holde Vista i topform er at huske at opdatere sine drivere til alt fra hardware komponenter som bundkort og grafikkort til software som anti-virus programmer og dine tweaks. Ved at opdatere dine drivere regelmæssigt sørger du også for at lukke eventuelle sikkerhedshuller som hackere kan udnytte i dit software.

Den bedste løsning til opdatering af software drivere er Secunia Personal Software Inspector. Læs om temaet hold din computer opdateret

Tweak dit Vista gratis

Der findes et hav af gratis tweak programmer, der alle lover at dit Vista bliver lynhurtigt, hvis du bruger netop dem. Der er desværre mere skidt end kanel, men programmet Thoosje Vista Tweaker leverer nogle gode resultater og er gratis at bruge.

Læs her hvordan du kan tweake Vista gratis

Tweaking af Virtuel Hukommelse

Tweaking af Virtuel Hukommelse i Vista hjælper dig med at frigøre mere fysisk RAM i Vista. Den virtuelle hukommelse benytter harddiskplads som midlertidig hukommelse, så din fysiske RAM spares og kun benyttes ved kritiske opgaver.

Læs her om tweaking af Virtuel Hukommelse

Tidligere artikelOmgå din kopi-beskyttelsen på dine DVD-film
Næste artikelDownload Microsoft Office 2010 gratis

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her