Guide til Netværk i Vista

0
371

En af de ting der ofte driller folk i Vista er at lave et netværk, dette gælder især hvis en eller flere af maskinerne i netværket er XP maskiner.

Guiden her er med Engelsk vista udgave, navne kan derfor være anderledes i en Dansk udgave. Men den skulle alligevel give et godt udgangspunkt.

For at lave et netværk i vista og også dele en printer, er et par ting nødvendige at sætte op først.

1.
For det første er det nødvendigt at alle computerne i netværket har samme arbejdsgruppe navn. Windows Vista har som udgangspunkt navnet Workgroup, så er alle maskinerne Vista maskiner skal intet ændres her. Navnet er derimod ikke det samme i Windows XP, der hedder det som regel MShome. Man er derfor nød til at ændre det på XP maskinerne til WORKGROUP, før Vista kan se dem.

2.
Dernæst skal man finde ud af hvilke netværkstype man høre under. Der findes 3 i Vista som er Domain, Public og Private. Til et alm. hjemme netværk skal man benytte Private, da der ikke vil være andre computere der har adgang en dem man har.

3.
Nu det tid til at sætte fil- og printerdeling op. I billedet under kan du se en masse options.

Du er her nødt til manuelt at sætte følgende til.
File sharing
Public folder sharing. Her skal du vælge nummer 2 hvis andre skal kunne skrive til denne folder.
Printer sharing. Hvis din Vista maskine skal dele en printer til andre.
Password protection sharing.
Vær dog opmærksom på, at vis password sharing er aktiv. Er du enten nød til hver gang at skrive brugernavn og adgang kode, fra den computer der vil have adgang til dit netværk. Eller oprette samme bruger og adgang kode på netværks maskinen som den maskine der skal have adgang. Hvis du vil undgå alt dette fravælger du password protection sharing.

4.
Hvis du vil dele andre folder end lige public folder, skal du højreklikke denne folder og vælge share. Nu kommer et sharing vindue op.

Her vælger du hvilke personer som har adgang til folderen, hvis der er flere bruger som skal have adgang kan du vælge everyone som giver alle adgang. Som default har andre kun læse rettigheder til mappen, hvis de skal kunne skrive til den skal du sætte dem til CO-owner.

For at se om mappen nu er delt skal den være i dette vindue

Vær opmærksom på at der kan gå op til 15 min før en mappe der er delt på en xp maskine bliver vist første gang.

For nu at tjekke at vista kan se en delt printer fra en anden maskine, skal du gå til Start/netværk og dobbelt klikke den computer der deler printeren. Højreklik den printer og connect til den. Nu kan du benytte printeren. Vær opmærksom på at computeren der deler printeren samt printeren begge skal være tændt.

Hvis du benytter en tredje parts firewall og ikke Vistas egen, skal du sørge for at følgende porte er åbne i den.

For andre Vista maskiner
UDP 3702
TCP 5357
TCP 5358

For andre XP maskiner
UDP 137
UDP 138
TCP 139
TCP 445

For netværks enheder
UDP 1900
TCP 2859

Tidligere artikelMount et CD Image i Vista
Næste artikelSlå automatisk login til

EFTERLAD ET SVAR

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her